India består av 28 delstater, hver styrt som selvstendige parlamentariske demokratier, med en folkevalgt forsamling (valgt for fem år) og en regjering ansvarlig overfor forsamlingen (men utnevnt av presidenten). I tillegg har landet åtte unionsterritorier (forbundsterritorier), ledet av egne administratorer utnevnt av presidenten. Delhi- og Pondicherry-territoriene har også valgte regjeringsledere og forsamlinger.

Delstater

Delstat Hovedstad
Andhra Pradesh Hyderabad
Arunachal Pradesh Itanagar
Assam Dispur
Bihar Patna
Chhattisgarh Raipur
Goa Panaji
Gujarat Gandhinagar
Haryana Chandigarh
Himachal Pradesh Shimla
Jharkhand Ranchi
Karnataka Bangalore
Kerala Trivandrum
Madhya Pradesh Bhopal
Maharashtra Mumbai (Bombay)
Manipur Imphal
Meghalaya Shillong
Mizoram Aizawl
Nagaland Kohima
Odisha Bhubaneswar
Punjab Chandigarh
Rajasthan Jaipur
Sikkim Gangtok
Tamil Nadu Chennai (Madras)
Telangana Hyderabad
Tripura Agartala
Uttarakhand Dehradun
Uttar Pradesh Lucknow
West Bengal (Bangla) Kolkata (Calcutta)

Unionsterritorier

Andaman and Nicobar Islands (Andamanene og Nikobarene) Port Blair
Chandigarh Chandigarh
Dadra og Nagar Haveli og Daman og Diu Daman
Delhi Delhi
Jammu og Kashmir Jammu
Ladakh Leh
Lakshadweep Kavaratti
Pondicherry Pondicherry

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Inga Baadshaug Eide

Inndelingen i delstater og unionsterritorier er ikke helt oppdatert. Telangana ble skilt ut fra Andhra Pradesh som egen delstat i 2014 (se f.eks. https://www.britannica.com/place/Telengana), mens Jammu og Kashmir ble oppløst og delt inn i to unionsterritorier, Jammu og Kashmir og Ladakh i 2019 (https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1590112). Videre ble Dadra and Nagar Haveli og Daman and Diu slått sammen fra 2020 (https://www.jagranjosh.com/general-knowledge/dadra-and-nagar-haveli-and-daman-and-diu-merger-bill-2019-1584182085-1). Dermed er det fortsatt 28 delstater, men åtte unionsterritorier.

Ifølge wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/States_and_union_territories_of_India) fikk Telangana med seg 35 millioner innbyggere og 115 000 km² fra Andhra Pradesh. Jeg finner litt ulike anslag for areal og innbyggertall i Jammu og Kashmir og Ladakh, men anslagene wikipedia-artiklene om de to unionsterritoriene virker rimelige og samsvarer med hva dere har oppgitt for den «gamle» delstaten: 42 000 km² og 12,3 mill. Innbyggere i Jammu og Kashmir (https://en.wikipedia.org/wiki/Jammu_and_Kashmir_(union_territory)), og 59 000 km² og snaut 300 000 innbyggere i Ladakh (https://en.wikipedia.org/wiki/Ladakh).

svarte Ida Scott

Hei! Takk for kommentar. Vi er klar over at oversikten ikke er oppdatert, men jobber med saken. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg