Dadra og Nagar Haveli og Daman og Diu

Kart over India med unionsterritoriet Dadra og Nagar Haveli og Daman og Diu markert i rødt.

Artikkelstart

Dadra og Nagar Haveli og Daman og Diu er et unionsterritorium i det vestlige India, som ligger ved Khambhatbukta. Territoriet utgjøres av fire atskilte geografiske områder: Dadra, Nagar Haveli, Daman og øya Diu (40 kvadratkilometer) som ligger utenfor sørspissen av Kathiawarhalvøya. Til sammen utgjør dette et areal på 603 kvadratkilometer. Hovedstaden er Daman, som ligger omtrent 150 kilometer nord for Mumbai (Bombay).

Faktaboks

Uttale
dadra og nagar havˈeli
Også kjent som

engelsk Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu

Før 2020 var Dadra og Nagar Haveli ett unionsterritorium, mens Daman og Diu var et annet. I 2020 ble de to unionsterritoriene slått sammen.

Befolkning og næringsliv

Omtrent 80 prosent av befolkningen i Dadra og Nagar Haveli tilhører stammefolk, og hovedspråket er bhilodi. Gujarati er hovedspråk blant befolkningen i Daman og Diu. Se artikkelen om språk i India.

Hovednæringsvei i Dadra og Nagar Haveli er jordbruk med dyrking av ris og andre kornslag. Omtrent 40 prosent av arealet er skogkledt, men kommersielt skogbruk er fra 1985 sterkt begrenset for å hindre overutnyttelse. Industrien er lite utviklet.

Viktigste næringer i Daman og Diu er fiske, turisme og jordbruk, og særlig viktig er tapping av palmyrapalmen. I Daman dyrkes det ris og hvete, samt noe produksjon av meierivarer. På Diu dyrkes det kokosnøtter og perlehirse, og det utvinnes salt.

Historie

Alle de fire områdene i dagens unionsterritorium var en del av portugisisk India. Dadra og Nagar Haveli kom under portugisisk kontroll fra 1789, Daman og Diu fra 1818, og alle områdene ble først i 1954 gitt tilbake til India. De ble gjort til to unionsterritorier i 1961, før de ble slått sammen til ett unionsterritorium i 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg