Faktaboks

Kolkata
Calcutta Kalikata
Etymologi
‘gudinnen Kalis bolig’
Kolkata
Kolkata
Victoria Memorial
Victoria Memorial med sine rikholdige samlinger av kunstnerisk og historisk interesse, er et av byens mest praktfulle byggverk
Gatesoving
Det er anslått at flere hundre tusen mennesker sover ute i de overfylte gatene.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Kolkata (kart)

Kolkata

Av /Store norske leksikon ※.
Kolkata, forretningsgate

Kolkata. Forretningsgate i byens sentrum. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Kolkata, slum

Kolkata. Omtrent en tredjedel av Kolkatas innbyggere bor i slumområder, der de sanitære forholdene er dårlige og luften sterkt forurenset. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Kolkata, tempel

Kolkata. Et av de vakre Jain-templene av marmor, som ligger i naturskjønne omgivelser i utkanten av Kolkata. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Kolkata er en by i India, hovedstad i delstaten West Bengal, på østbredden av elven Hooghly, om lag 150 kilometer fra munningen i Bengalbukta. Storbyområdet har 14 865 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon). Sammen med nabobyene (blant annet Howrah), danner Kolkata et sammenhengende byområde i mer enn 30 kilometer lengde langs Hooghly (Hooghlyside).

Kolkata ligger i et flatt, sumpig deltalandskap, og har monsunklima med høy fuktighet og sterk varme. Byen er Indias viktigste handels- og kultursenter og viktigste havneby på østkysten (sammen med uthavnen Haldia). Videre er byen et betydelig finans- og industrisenter.

Næringsliv

Kolkata har en betydelig og variert industri, blant annet stor produksjon av jute, grafisk industri og produksjon av maskiner, tekstiler og kjemikalier. Industrien er særlig konsentrert til Howrah og de øvrige forstedene. Over byens havn eksporteres blant annet jute, stål, råjern, kull, mangan, te, skjellakk med mer. Det er innførsel av olje, korn og fabrikkvarer.

Hovedveier og jernbaner fra hele India løper sammen i Kolkata; internasjonal lufthavn i Dum Dum om lag 15 kilometer nordøst for sentrum. Undergrunnsbane (Indias første) er i drift fra 1995. Trafikksituasjonen i byen er kaotisk, og luftforurensningen er svært høy. Byen er sete for tre universiteter, det eldste grunnlagt i 1857, flere høyskoler og forskningsinstitusjoner, museer og andre kulturinstitusjoner.

Bybeskrivelse

I sentrum av byen ligger Fort William, bygd av det britiske Ostindiakompaniet på midten av 1700-tallet. I tilknytning til Fort William ligger den fem kvadratkilometer store Maidan Park, som i øst begrenses av hovedgaten Chowringhee Road. Ved nordøsthjørnet av parken ligger Government House (tidligere visekongens residens). Lenger sør ligger Indian Museum med geologiske, zoologiske og arkeologiske samlinger, Victoria Memorial med rikholdige samlinger av kunstnerisk og historisk interesse og et av byens mest praktfulle byggverk, og St. Paulskatedralen (1839–1847). Kali Ghat i sør har et berømt valfartstempel.

Bortsett fra i sentrumsområdet er byen ytterst kompakt med trange, overfylte gater og mange bor i slumområder, bustees, uten vann, lys eller kloakkavløp. Det er anslått at flere hundre tusen mennesker sover ute i de overfylte gatene. Til tross for byens sosioøkonomiske problemer er Kolkata et kulturelt kraftsentrum, med stor innflytelse innen litteratur, musikk og film.

Historie

Kolkata ble grunnlagt i 1690 av engelske kjøpmenn, og hadde i 1710 rundt 10 000 innbyggere. Byen ble i 1756 inntatt av naboben av Bengal, men ble året etter gjenerobret av Robert Clive, en av grunnleggerne av det britiske styre i India. Kolkata var hovedstad i Britisk India fra 1773 til 1912, da den ble avløst av Delhi.

I forbindelse med delingen av Bengal mellom India og Pakistan, opplevde byen i årene 1946–1947 voldsomme sammenstøt mellom hinduer og muslimer. Byen mistet også deler av sitt naturlige omland, og mottok millioner av flyktninger fra Øst-Pakistan (nå Bangladesh). En ny, stor flyktningestrøm kom i forbindelse med krigen mellom Vest- og Øst-Pakistan i 1971. Tilstrømningen av flyktninger fra Bangladesh og arbeidssøkende fra delstatene Bihar, Orissa og Uttar Pradesh fortsatte inn i 1980-årene, og er med på å forsterke byens sosiale og økonomiske problemer.

Byen Kolkata og delstaten West Bengal har vært hovedbase for kommunistpartiet CPM, som har styrt West Bengal i lange perioder.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg