Kolkata, (Calcutta), by i India, hovedstad i delstaten West Bengal, på østbredden av elven Hooghly, ca. 150 km fra munningen i Bengalbukta. Storbyområdet har 14 865 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon). Sammen med nabobyene (blant annet Howrah), danner Kolkata et sammenhengende byområde i mer enn 30 km lengde langs Hooghly (Hooghlyside).

Kolkata ligger i et flatt, sumpig deltalandskap, og har monsunklima med høy fuktighet og sterk varme. Byen er Indias viktigste handels- og kultursenter og viktigste havneby på østkysten (sammen med uthavnen Haldia). Videre er byen et betydelig finans- og industrisenter.

Betydelig og variert industri, blant annet stor produksjon av jute, grafiske industri og produksjon av maskiner, tekstiler og kjemikalier. Industrien er særlig konsentrert til Howrah og de øvrige forsteder. Over byens havn eksporteres blant annet jute, stål, råjern, kull, mangan, te, skjellakk med mer; innførsel av olje, korn og fabrikkvarer.

Hovedveier og jernbaner fra hele India løper sammen i Kolkata; internasjonal lufthavn (Dum Dum) ca. 15 km nordøst for sentrum. Undergrunnsbane (Indias første) i drift fra 1995. Trafikksituasjonen i byen er kaotisk, og luftforurensningen er svært høy. Byen er sete for tre universiteter, det eldste grunnlagt i 1857, flere høyskoler og forskningsinstitusjoner, museer og andre kulturinstitusjoner.

I sentrum av byen ligger Fort William, bygd av det britiske Ostindiakompaniet på midten av 1700-tallet. I tilknytning til Fort William ligger den 5 km2 store Maidan Park, som i øst begrenses av hovedgaten Chowringhee Road. Ved nordøsthjørnet av parken ligger Government House (tidligere visekongens residens). Lenger sør ligger Indian Museum med geologiske, zoologiske og arkeologiske samlinger, Victoria Memorial med rikholdige samlinger av kunstnerisk og historisk interesse og et av byens mest praktfulle byggverk, og St. Paulskatedralen (1839–47). Kali Ghat i sør har et berømt valfartstempel.

Bortsett fra i sentrumsområdet er byen ytterst kompakt med trange, overfylte gater og mange bor i slumområder, bustees, uten vann, lys eller kloakkavløp. Det er anslått at flere hundre tusen mennesker sover ute i de overfylte gatene. Til tross for byens sosioøkonomiske problemer er Kolkata et kulturelt kraftsentrum, med stor innflytelse innen litteratur, musikk og film.

Kolkata ble grunnlagt 1690 av engelske kjøpmenn, og hadde i 1710 ca. 10 000 innbyggere. Byen ble i 1756 inntatt av naboben av Bengal, men ble året etter gjenerobret av Robert Clive, en av grunnleggerne av det britiske styre i India. Kolkata var hovedstad i Britisk India fra 1773 til 1912, da den ble avløst av Delhi. I forbindelse med delingen av Bengal mellom India og Pakistan, opplevde byen 1946–47 voldsomme sammenstøt mellom hinduer og muslimer. Byen mistet også deler av sitt naturlige omland, og mottok millioner av flyktninger fra Øst-Pakistan (nå Bangladesh). Ny, stor flyktningestrøm i forbindelse med krigen mellom Vest- og Øst-Pakistan i 1971. Tilstrømningen av flyktninger fra Bangladesh og arbeidssøkende fra delstatene Bihar, Orissa og Uttar Pradesh fortsatte inn i 1980-årene, og er med på å forsterke byens sosiale og økonomiske problemer. Byen Kolkata og delstaten West Bengal har vært hovedbase for kommunistpartiet CPM, som har styrt West Bengal i lange perioder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.