Himachal Pradesh

Kart over India med Himachal Pradesh markert i rødt.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Himachal Pradesh er en delstat i India, som ligger opp mot Himalaya, og grenser i nordvest til Kashmir og i øst til Kina (Tibet). Delstaten har et areal på 55 673 kvadratkilometer og rundt 6 860 000 innbyggere (2011). Hovedstaden er Shimla.

Faktaboks

Uttale
himˈachal pradˈesh

Natur

Pin Vally nasjonalpark i India.

Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Størstedelen av Himachal ('snøfjellene') Pradesh ligger i Himalaya, og når opp i omtrent 7000 meter over havet nær grensen til Kashmir. Lavere partier finnes lengst i sørvest. En rekke elver, blant annet Chenab, Sutlej og Beas, renner gjennom delstaten.

Befolkning

Shimla hovedstad i delstaten Himachal Pradesh.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

En vesentlig del av befolkningen består av ulike fjellstammer, flesteparten hinduer, bosatt i elvedalene og de lavere skråningene. Områdets viktigste språk er hindi og dialekten pahari. Himachal Pradesh er en av Indias minst urbane delstater.

Næringsliv

Omtrent 70 prosent av befolkningen er sysselsatt innen jord- og skogbruk. Det dyrkes te, ris, hvete, poteter, humle, frukt (blant annet epler, pærer, aprikos, fersken og kiwi), blomster og grønnsaker. Av husdyr holdes kveg, geit og sau.

Delstaten har store skogarealer (over 60 prosent av delstaten), og rommer Indias største arealer med bartrær, hvilket fører til en stor treindustri. Ellers produseres det kunstgjødsel, sement, fjernsynsapparater og ulike elektroniske varer, samt en del håndverksproduksjon.

Historie

Himachal Pradesh ble unionsterritorium i 1948 ved sammenslåing av de 21 Punjab Hill States og deres 9 vasallstater. Folketallet ble fordoblet da Himachal Pradesh i 1966 ble tillagt deler av Punjab.

Sammen med to andre delstater var Himachal Pradesh utvalgt som spesielt virkefelt for norsk bistand i perioden 1985–2004, med satsing på blant annet vannkraft og turisme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg