Bhopal

Av .

Artikkelstart

Bhopal er en by i India, hovedstad i Madhya Pradesh, ved nordskråningen av Vindhyafjellene. Byen har 1 886 000 innbyggere (2011).

Faktaboks

Uttale
bhopˈal

Bhopal er et viktig jernbaneknutepunkt og industrisenter. Det produseres tungt elektrisk utstyr som transformatorer og motorer. Det er blant annet tekstil- og kjemisk industri og kornmøller. Universitetet ble grunnlagt i 1970. Moskeen Taj-ul-Masjid er den største i India. Til 1956 var Bhopal hovedstad i fyrstestaten Bhopal.

Bophal-katastrofen

3. desember 1984 ble byen rammet av en av historiens verste industrikatastrofer, da det lekket ut giftig gass (metylisocyanat, CH3NCO) fra Union Carbides fabrikk for plantevernmidler. Giftskyen la seg over byen, og i løpet av et par dager ble 8000 mennesker drept, de aller fleste fra den fattige brakkebyen rett ved fabrikkområdet. Ifølge rapporter skal mellom 16 000 og 30 000 ha blitt drept, og anslagsvis 500 000 skal ha fått alvorlige, varige mén. Blant annet har barn fått mentale skader, fordi utslippene skadet tilførslene av oksygen til hjernen.

Ulykken skyldtes blant annet bruk av ukvalifisert personell og dårlig vedlikehold, noe som førte til store erstatningskrav mot Union Carbide. I et forlik mellom Indias regjering og selskapet fra 1989 godtok Union Carbide å betale 470 millioner dollar til de rammede. I 2004 var det kompliserte erstatningsoppgjøret ennå ikke avsluttet, men de fleste hadde fått cirka 5000 kroner. 20 år etter ulykken var ennå ingen stilt rettslig til ansvar for tragedien.

I 2010 ble åtte personer, inkludert selskapets leder under ulykken, dømt til fengsel i to år for uaktsomt å ha forårsaket død.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg