Bihar (delstat i India)

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Ruinene etter klosterskolen Nalanda.

Artikkelstart

Bihar er en delstat i nordlige India, på begge sider av Ganges. Bihar grenser i nord til Nepal. Delstaten har et areal på 94 163 kvadratkilometer med 104 000 000 innbyggere (2011). Hovedstad: Patna.

Faktaboks

Uttale
bihˈar

Natur

Bihar er i nord et fruktbart sletteland som er gjennomskåret av mange vanningskanaler. I sør er Bihar et 600–1000 meter høyt platåland med dype daler. Klimaet er preget av sommermonsunen som gir nedbørmengder på ca. 1000–1500 millimeter. Store nedbørmengder i september 2019 medførte store skader og mange drepte.

Befolkning

Bihar er lite urbanisert, bare 12 prosent av befolkningen bor i byer. I fjellandet i sør bor etterkommere av urbefolkningen, blant dem santalene. Utover hindi, som er offisielt språk, er urdu og bengali de mest benyttede språk i delstaten.

Næringsliv

Ris er viktigste jordbruksprodukt. Ellers dyrkes blant annet mais, bønner, oljevekster, bygg og hvete. Bihar er rikt på mineraler. Det utvinnes blant annet kull, jernmalm, glimmer, kobber, mindre mengder av krom, mangan og bauxitt. Jamshedpur, Ranchi og Bokaro hører til Indias viktigste industriområder, med jern- og stålverk, fabrikker for aluminium, sement, sukker og sigaretter.

Bihar preges av sterke sosiale konflikter med mye sosial og politisk vold. Konfliktene bunner både i en skjev jordfordeling, et høyt korrupsjonsnivå og kastekonflikter. I sør var det også en sterk politisk bevegelse for utskillelse av egen delstat, Jharkhand, i protest mot det mange mener er utplyndring av mineral- og energiressurser fra eliten i nordlige del av Bihar, uten at de sørlige områdene får noe særlig tilbake. Jharkhand ble opprettet som egen delstat i 2000.

Et av buddhismens viktigste steder, Buddh Gaya, ligger i Bihar.

Historie

I Bihar opptrådte Buddha på 500-tallet fvt., og her var hovedsetet for buddhismen inntil 800 evt., da den ble fortrengt av brahmanismen. Bihar ble erobret av stormogulen i Mughalriket i 1525 og kom under britisk herredømme i 1765.

Delstaten har vært betraktet som en av Indias minst utviklede, med utbredt korrupsjon og politisk vold.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg