Bihar, delstat i nordlige India, på begge sider av Ganges, grenser i nord til Nepal; 94 163 km2 med 93 823 000 innb. (2008). Hovedstad: Patna.

Bihar er i nord et fruktbart sletteland, gjennomskåret av mange vanningskanaler, i sør et 600–1000 m høyt platåland med dype daler. Klimaet er preget av sommermonsunen som gir nedbørmengder på ca. 1000–1500 mm.

Bihar er lite urbanisert, bare 12 % av befolkningen bor i byer. I fjell-landet i sør bor etterkommere av urbefolkningen, blant dem santalene. Utover hindi, som er offisielt språk, er urdu og bengali de mest benyttede språk i delstaten.

Ris er viktigste jordbruksprodukt. Ellers dyrkes mais, bønner, oljevekster, bygg, hvete m.m. Bihar er rikt på mineraler. Det utvinnes kull, jernmalm, glimmer, kobber, mindre mengder av krom, mangan, bauxitt m.m. Jamshedpur, Ranchi og Bokaro hører til Indias viktigste industriområder, med jern- og stålverk, fabrikker for aluminium, sement, sukker, sigaretter m.m.

Bihar preges av sterke sosiale konflikter med mye sosial og politisk vold. Konfliktene bunner både i en skjev jordfordeling, et høyt korrupsjonsnivå og kastekonflikter. I sør er også en sterk politisk bevegelse for utskillelse av egen delstat, Jharkhand, i protest mot det mange mener er utplyndring av mineral- og energiressurser fra eliten i nordlige del av Bihar, uten at de sørlige områdene får noe særlig tilbake. Et av buddhismens viktigste steder, Buddh Gaya, ligger i Bihar.

I Bihar opptrådte Buddha på 500-tallet f.Kr., og her var hovedsetet for buddhismen inntil 800 e.Kr., da den ble fortrengt av brahmanismen. Bihar ble erobret 1525 av stormogulen og kom under britisk herredømme 1765.

Delstaten har vært betraktet som en av Indias minst utviklede, med utbredt korrupsjon og politisk vold.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.