Manipur

Manipur, delstat i nordøstlige India, ved grensen mot Myanmar; 22 327 km2 med 2 627 000 innbyggere (2008). Manipur er en av de tynnest befolkede delstatene i India. Hovedstad: Imphal. 2/3 av befolkningen er meitheier, mens resten tilhører ulike fjellfolk.

Faktaboks

uttale:
manipˈur

Manipur er et fjelland som i Siruhi Kashong når opp i 2569 moh. Klimaet er temperert i dalene, kjølig i fjellene. Årsnedbøren ligger rundt 1500–2000 mm. Jord- og skogbruk er de viktigste næringsveier, med dyrking av ris, hvete, mais, sennep, sukkerrør, tobakk, frukt m.m. Teak og bambus er de viktigste salgsprodukter fra skogbruket. En del industri, bl.a. veving av bomullstøyer, produksjon av sykler, fjernsyn, sement, silke og matvarer.

Historie

I 1947 inngikk Manipur og den indiske stat en avtale om interimstyre. 1949 overtok den indiske regjeringen administrasjonen av Manipur, og i 1972 fikk Manipur status som delstat i India. Etniske konflikter og politiske uroligheter har til tider ført til en ustabil situasjon og drevet mange mennesker på flukt.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg