Manipur

Kart over India med Manipur markert i rødt.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Manipur er en delstat i nordøstlige India, ved grensen mot Myanmar. Delstaten har et areal på 22 327 kvadratkilometer med 2 855 800 innbyggere (2011). Manipur er en av de tynnest befolkede delstatene i India. Hovedstaden er Imphal. To tredjedeler av befolkningen er meitheier, mens resten tilhører ulike fjellfolk.

Faktaboks

Uttale
manipˈur

Manipur er et fjelland som i Siruhi Kashong når opp i 2569 meter over havet. Klimaet er temperert i dalene, kjølig i fjellene. Årsnedbøren ligger rundt 1500–2000 millimeter. Jord- og skogbruk er de viktigste næringsveiene, med dyrking av ris, hvete, mais, sennep, sukkerrør, tobakk, frukt med mer. Teak og bambus er de viktigste salgsproduktene fra skogbruket. Delstaten har en del industri, blant annet veving av bomullstøyer, produksjon av sykler, fjernsyn, sement, silke og matvarer.

Historie

I 1947, da India ble selvstendig fra Storbritannia, inngikk Manipur og den indiske staten en avtale om interimstyre. I 1949 overtok den indiske regjeringen administrasjonen av Manipur, og i 1972 fikk Manipur status som delstat i India. Etniske konflikter og politiske uroligheter har til tider ført til en ustabil situasjon og drevet mange mennesker på flukt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg