Haryana

Kart over India med delstaten Haryana markert i rødt.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Haryana er en delstat i det nordlige India, langs vestbredden av Yamuna, og vest for Delhi. Delstaten dekker 44 212 kvadratkilometer og har omtrent 25 350 000 innbyggere (2011). Hovedstaden er Chandigarh, hvilket den har felles med Punjab.

Faktaboks

Uttale
haryˈana

Natur

Haryana ligger mellom Gangessletta i øst og Induslavlandet i vest, og det meste av landskapet er sletteland som ligger 200–300 meter over havet. Klimaet preges av store årstidsvekslinger, og området er i perioder utsatt for tørke.

Næringsliv

Jordbruk er viktigste næringsvei og det drives intensivt med stor bruk av kunstig vanning. Det dyrkes blant annet hvete, sukkerrør og bomull. Industrien er i stor grad basert på bearbeiding av jordbruksvarer og produksjon av landbruksmaskiner, men nærheten til Delhi har lagt grunnlaget for en betydelig forbruksvareproduksjon. Området gjør også noe gruvedrift.

Historie

Delstaten Haryana ble opprettet i 1966, etter en administrativ reorganisering av delstaten Punjab. Punjab er hovedsakelig punjabi-talende, og de hindi-talende områdene av Punjab, ble skilt ut til delstaten Haryana.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg