Arunachal Pradesh

Kart over India med Arunachal Pradesh markert i rødt.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Arunachal Pradesh er en delstat lengst nordøst i India, som grenser mot Bhutan i vest, Kina (Tibet) i nord og nordøst og Myanmar i sørøst. Delstaten har et areal på 83 743 kvadratkilometer med rundt 1 383 000 innbyggere (2011). Hovedstaden er Itanagar.

Faktaboks

Uttale
arunˈachal pradˈesh

Delstaten strekker seg fra Brahmaputras elvedal med subtropisk regnskog i sør, opp til det alpine landskapet i nord, med fjell i 6000–7000 meters høyde i Himalaya. Høyest når Kangto på grensen til Kina med 7090 meter over havet. Området er nedbørrikt.

Det dyrkes særlig ris, men også mais, hirse, poteter, frukt (ananas, papaya, appelsin, sitron), belgfrukter og oljefrø. Delstaten har del mineralforekomster, blant annet kull, petroleum, kalkstein og dolomitt, og det er rike vannkraftressurser. I perioder har det vært store politiske konflikter i Arunachal Pradesh, blant annet forårsaket av separatistiske bevegelser.

Historie

Området ble tidligere kalt North East Frontier Agency og ble administrert fra Assam. Grensen mot Kina, den såkalte McMahon-linjen, er omtvistet, og kinesiske tropper krysset grensen flere ganger i årene 1959–1963. Arunachal Pradesh fikk i 1972 status som unionsterritorium og ble i 1986 delstat.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg