Delhi (territorium i India)

Kart over India med unionsterritoriet Delhi markert i rødt.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Delhi. Parlamentsbygningen i New Delhi. Det indiske parlamentet består av underhuset, Lok Sabha, og overhuset, Rajya Sabha. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Delhi er et forbundsterritorium i India, på vestbredden av Yamuna, som inkluderer landets hovedstad New Dehli. Forbundsterritoriet grenser til delstatene Uttar Pradesh i øst og Haryana i vest, og har et areal på 1483 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale
dˈɛli

Delhi har 16 753 200 innbyggere (2011), hvorav drøye 80 prosent er hinduer, 7 prosent sikher og 6 prosent muslimer. Folketallet økte med 46 prosent i perioden 1991–2001. Territoriet omfatter 27 byer og over 200 landsbyer.

Historie

Delhi-området har i uminnelige tider vært sete for en viktig by, fra midten av 1000-tallet som hovedstad for hinduiske herskere, fra 1206 for forskjellige islamske fyrstehus. Etter slaget ved Panipat i 1526 kom Delhi først under Babar, den første stormogulen. Hans sønn Humayun residerte her.

Etterfølgerne holdt seg mest i Agra, og Delhi ble fast hovedstad først etter at Sjah Jahan hadde ført opp murene om den nåværende byen. Delhi ble plyndret av Nadir Sjah i 1739 og holdt besatt av mahrattaene til britene la den under seg i 1803. Helt til sepoyopprøret i 1857, da Delhi i fem måneder var på opprørernes hender, var byen imidlertid stormogulens residens.

I 1912 etterfulgte Delhi Calcutta (nåværende Kolkata) som Indias hovedstad, og i de følgende årtier ble New Delhi anlagt som ny residensby.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg