Madhya Pradesh

Kart over India med delstaten Madhya Pradesh marker i rødt.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Madhya Pradesh er en delstat i midtre del av India. Delstaten har et areal på 308 245 kvadratkilometer og omtrent 72 626 000 innbyggere (2011). Hovedstaden er Bhopal.

Faktaboks

Uttale
mˈadhya pradˈesh
Etymologi
hindi «Sentralprovinsen»

Geografi

Madhya Pradesh består av store platåer og elvedaler. Mesteparten av arealet ligger over 300 meter over havet, og innehar store skogarealer. Den vestlige delen domineres av Narmadaelvens dalføre, som i nord og sør avgrenses av Vindhya- og Satpurafjellene. Den østlige delen har Mahanadielven som sitt hoveddalføre. Klimaet preges av monsunen som vanligvis gir nedbørmengder på 1000–1500 millimeter i året, og enkelte steder over 2000 millimeter.

Språk

Offisielt språk er hindi, som er morsmål for omtrent to tredjedeler av befolkningen, og ellers snakkes det marathi og urdu. Største byer er Indore, hovedstaden Bhopal og Jabalpur.

Industri og næringsliv

Jordbruk er en viktig næringsvei, og delstatens viktigste jordbruksprodukter er hvete, ris, hirse, oljevekster, sukkerrør og bomull, det siste særlig på Nagpursletta i sør. Skogbruket er hovedsakelig teak. Madhya Pradesh har rike mangan- og kulleier, jernmalm, kalkstein og bauxitt.

Industrien er variert, med blant annet en velutviklet tekstil- og næringsmiddelindustri, men også produksjon av stål, aluminium, papir, transportmiddelutstyr, kunstgjødsel, sement, tekstilmaskiner, syntetiske og optiske fibre, plastvarer og mer.

Dannelsen av delstaten Chhattisgarh i 2000 fikk store konsekvenser for Madhya Pradesh, som blant annet mistet områder med rike mineralforekomster og viktige risproduserende områder.

Historie

Madhya Pradesh ble dannet i 1950 ved sammenslutning av Sentralprovinsene, Berar og noen mindre fyrstestater. I 1956 ble noen distrikter utskilt, men til gjengjeld ble statene Madhya Bharat, Vindhya Pradesh, Bhopal og en eksklave av Rajasthan innlemmet i Madhya Pradesh. I 2000 ble deler av Madhya Pradesh skilt ut som delstaten Chhattisgarh.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg