Tripura

Tripura, delstat i østlige India, øst for Bangladesh; 10 486 km2 med 3 191 200 innb. (2001). Hovedstad: Agartala.

Faktaboks

uttale:
trˈipura

Tripura er hovedsakelig skogkledd bakkeland med dyrking av ris, hvete, jute, poteter, sukkerrør, bomull og te. Fortsatt drives noe jordbruk som svedjejordbruk, men moderne driftsformer blir stadig mer utbredt. Skogavvirkning av bambus og teak. Industrien, som er lite utviklet, er hovedsakelig konsentrert til hovedstaden Agartala; fremstilling av te, jutevarer, hermetisk frukt, tinnvarer, tekstiler, trevarer; silkeavl. Tripuras isolerte beliggenhet gir vanskelige kommunikasjonsforhold med det øvrige India; flyplass i Agartala. Tripura var forbundsterritorium 1956–72.

Historie

I omkring 1000 år før det meste av Tripura på 1600-tallet kom inn under Mughal-keiserriket, var området styrt av lokale konger (maharajaer); i en periode på 1400- og 1500-tallet oppnådde de gjennom militære erobringer overherredømme i store deler av Bengal, Assam og Burma (i dag Myanmar). De delene av Tripura som hadde vært under Mughal-styre, kom fra 1765 under britisk kontroll, og fra 1808 måtte de lokale herskere godkjennes av britiske myndigheter. Fra 1905 var landområdet del av den nye provinsen Øst-Bengal og Assam. Tripuras siste maharaja avgjorde før han døde i 1947 at landet skulle inngå i det uavhengige India, og dette ble formalisert i 1949. Tripura var forbundsterritorium fra 1956 til det i 1972 fikk status som delstat.

Etniske konflikter og separatistbevegelser har ofte ført til voldelig uro. Et stammeopprør i perioden 1980–88 krevde om lag 2000 dødsofre. Før og etter tusenårsskiftet har det sporadisk vært blodige sammenstøt mellom lokalbefolkning og innvandrere fra Bangladesh. Separatistbevegelsene National Liberation Front of Tripura (NLFT) og All Tripura Tiger Force (ATTF) har væpnede militsgrupper.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg