Tamil Nadu

Tamil Nadu, delstat i India, lengst sørøst på Deccan, omfatter sørlige del av Coromandelkysten og fortsetter rundt sørspissen av India, grenser gjennom stredet ved Adam's Bridge til Sri Lanka; 130 058 km2 med 72 139 000 innb. (2011). Hovedstad: Chennai (Madras). Tamil er offisielt språk. Deler av delstaten Pondicherry ligger som enklaver i Tamil Nadu.

Faktaboks

Uttale
tˈamil nˈadu
Også kjent som
til 1968 Madras

Tamil Nadu er et lavland med enkelte fjellpartier i det indre. En rekke elver (bl.a. Palar, Ponnaiyar, Cauvery, Vaigai og Vaippar) renner fra Eastern Ghats mot Indiske hav. Klimaet er hett og relativt tørt.

I elvedeltaene, der det er gode muligheter for kunstvanning, høstes store avlinger av ris, mais, hirse, søtpoteter og sukkerrør. Videre dyrkes jordnøtter o.a. oljevekster, bomull m.m. Forekomster av kull, kromitt, bauxitt, kalkstein, mangan og salt. Industrien omfatter bl.a. mange betydelige tekstilfabrikker og er for en stor del basert på vannkraft. Stort stålverk i Salem. Ellers produksjon av sement, elektriske maskiner, traktorer, biler og bildekk.

Historie

Omkring 1000 f.Kr. innvandret dravider til deltaområdene ved de sørindiske elvene. Dagens Tamil Nadu ble kjerneområdet i den dravidiske kulturen med Pandya-, Chera- og Chola-dynastiene. Funn, bl.a. av romersk gull, vitner om utstrakt fjernhandel. Selv om den dravidiske kulturen ble utsatt for bl.a. arisk påvirkning nordfra, kom området ikke inn under noen av de store indiske statsdannelsene. I 1640 opprettet British East India Company, med tillatelse fra en lokal hersker, en befestet handelsstasjon i fiskerlandsbyen Madraspatnam. Handelsstasjonen vokste til en by som ble sentrum i den britiske provinsen Madras. Provinsen ble delt etter Indias frigjøring; i 1953 ble den nordlige delen med telugu-talende utskilt som Andhra Pradesh, og 1956 ble resten til de indiske delstatene Karnataka (Mysore), Kerala, og Tamil Nadu. Fra siste del av 1980-årene var det i Tamil Nadu misnøye med Indias rolle i konflikten mellom singalesere og tamiler i Sri Lanka (se Sri Lanka, historie). Indias statsminister Rajiv Gandhi ble i 1991 drept i et bombeattentat under et valgmøte i delstaten.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg