Lucknow

Av .
Lisens: CC BY SA 2.0
Lucknow har mange praktbygninger fra nabob-tiden (embetsmenn som styrte under stormogulen), blant annet Imambara-komplekset.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Lucknow er en by i India. Den er hovedstad i delstaten Uttar Pradesh og ligger ved Ganges' bielv Gomati (Gomti), 265 kilometer nordvest for Varanasi. Storbyområdet har 3 222 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Faktaboks

Uttale
lˈʌknau
Også kjent som
Lakhnau

Lucknow er et handels- og administrasjonssenter, og et jernbaneknutepunkt med jernbaneverksteder, tobakksindustri, kjemisk industri, bomullsindustri, papirindustri, handel med jordbruksvarer (korn, mango, sukkerrør) og produksjon av kunsthåndverk i sølv, messing og keramikk. Byen har universitet fra 1921, musikkakademi og en rekke andre høyere skoler, institutter og museer.

Byen har vidstrakte parker, brede alleer og mange praktbygninger fra nabobtiden, blant annet Imambara-komplekset, moskeer og palasser.

Sin storhetstid hadde byen som hovedstad for nabobene av Oudh i 1775–1856. Under sepoyopprøret ble den fåtallige britiske garnisonen beleiret fra juli 1857 til den ble unnsatt i november samme år.

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg