Faktaboks

Lucknow
Lakhnau
Uttale
lˈʌknau
Lucknow
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0
Chota Imambada
Lucknow har mange praktbygninger fra nabob-tiden (embetsmenn som styrte under stormogulen), blant annet Imambara-komplekset.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Lucknow er en by i India. Den er hovedstad i delstaten Uttar Pradesh og ligger ved Ganges' bielv Gomati (Gomti), 265 kilometer nordvest for Varanasi. Storbyområdet har 3 222 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Lucknow er et handels- og administrasjonssenter, og et jernbaneknutepunkt med jernbaneverksteder, tobakksindustri, kjemisk industri, bomullsindustri, papirindustri, handel med jordbruksvarer (korn, mango, sukkerrør) og produksjon av kunsthåndverk i sølv, messing og keramikk. Byen har universitet fra 1921, musikkakademi og en rekke andre høyere skoler, institutter og museer.

Byen har vidstrakte parker, brede alleer og mange praktbygninger fra nabobtiden, blant annet Imambara-komplekset, moskeer og palasser.

Sin storhetstid hadde byen som hovedstad for nabobene av Oudh i 1775–1856. Under sepoyopprøret ble den fåtallige britiske garnisonen beleiret fra juli 1857 til den ble unnsatt i november samme år.

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg