Sikkim

Sikkim, delstat i India, i Himalaya, grenser til Nepal i vest, Kina (Tibet) i nord og Bhutan i øst; 7096 km2 med 594 000 innb. (2005). Hovedstad: Gangtok (29 200 innb. 2001).

Faktaboks

Uttale
sˈikkim

Natur

Sikkim er et fjelland oppskåret av dype daler. Nesten 2/3 av totalarealet består av snøkledde fjell. Høyeste topp er Kanchenjunga, som også er Indias høyeste fjell, 8603 moh. Blant større pattedyr er axishjort, villsvin og liten panda karakteristiske. Fuglelivet er rikt; mer enn 500 arter er registrert. Rikt planteliv.

Befolkning

Over halvparten er hinduer, mange innvandret fra Nepal. For øvrig er befolkningen tibetansk, og buddhismen er delstatens religion. Urbefolkningen er et tibeto-burmansk folk, lepcha. Engelsk, lepcha, nepali og limboo er offisielle språk.

Næringsliv

Jordbruk er viktigste næringsvei. På terrasser i fjellskråningene dyrkes det mais, ris, bønner, kardemomme, appelsiner og te. Det dyrkes også medisinske urter for eksport. Det utvinnes kobber, bly og sink. Industrien er lite utviklet og har vekt på småforetak som produserer næringsmidler, forbruksvarer og håndverksvarer. Vannkraftproduksjon.

Historie

Fyrstedømmet Sikkim kom 1890 under britisk, 1950 under indisk protektorat. En oppstand mot den siste kongen (chogyal) førte til at indiske tropper rykket inn i landet 1973. I 1975 ble monarkiet avskaffet og Sikkim ble den 22. delstat i India.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg