Sikkim

Kart over India med Sikkims plassering markert i rødt.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Oversiktsbilde av Gangtok, hovedstaden i Sikkim. Gangtok ligger 1730 meter over havet ved foten av Himalaya.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
I Sikkim ligger Kanchenjunga, Indias høyeste og verdens tredje høyeste fjell.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Artikkelstart

Sikkim er en delstat i India, i Himalaya. Delstaten grenser til Nepal i vest, Kina (Tibet) i nord og Bhutan i øst, og har et areal på 7096 kvadratkilometer med 610 577 innbyggere (2011). Hovedstaden er Gangtok (100 200 innbyggere 2011).

Faktaboks

Uttale
sˈikkim

Natur

Sikkim er et fjelland oppskåret av dype daler. Nesten to tredjedeler av totalarealet består av snøkledde fjell. Høyeste topp er Kanchenjunga, som også er Indias høyeste fjell, 8603 meter over havet. Blant større pattedyr er aksishjort, villsvin og liten panda karakteristiske. Fuglelivet er rikt; mer enn 500 arter er registrert. Delstaten har også et rikt planteliv.

Befolkning

Over halvparten er hinduer, mange innvandret fra Nepal. For øvrig er befolkningen tibetansk, og buddhismen er delstatens religion. Urbefolkningen er et tibeto-burmansk folk, lepcha. Engelsk, lepcha, nepali og limboo er offisielle språk.

Næringsliv

Jordbruk er viktigste næringsvei. På terrasser i fjellskråningene dyrkes det mais, ris, bønner, kardemomme, appelsiner og te. Det dyrkes også medisinske urter for eksport. Det utvinnes kobber, bly og sink. Industrien er lite utviklet og har vekt på småforetak som produserer næringsmidler, forbruksvarer og håndverksvarer, samt vannkraft.

Historie

Fyrstedømmet Sikkim kom i 1890 under britisk, fra 1950 under indisk, protektorat. En oppstand mot den siste kongen (chogyal) førte til at indiske tropper rykket inn i landet i 1973. I 1975 ble monarkiet avskaffet og Sikkim ble den 22. delstaten i India.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg