Faktaboks

Uttale
ˈuttar pradˈesh
Etymologi
sanskrit, ‘Nordprovinsen’
Uttar Pradesh
Kart over India med delstaten Uttar Pradesh markert i rødt.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Uttar Pradesh er en delstat i nordlige India, grenser til Nepal i nord. Delstaten har et areal på 240 928 kvadratkilometer med 200 millioner innbyggere (2011). Hovedstaden er Lucknow. Uttar Pradesh er Indias folkerikeste delstat og femte største etter areal.

Natur

I 2000 ble den nordligste, fjellrike delen av Uttar Pradesh skilt ut som egen delstat, Uttaranchal. Delstaten Uttar Pradesh omfatter nå stort sett Ganges' elveslette.

Uttar Pradesh har årlig monsunregn. I september førte store nedbørmengder til store ødeleggelser og mange drepte.

Befolkning

Varanasi

Byen Varanasi ved Ganges er en av Uttar Pradesh' største byer og et av Indias største valfartssteder. Mange hinduer kommer daglig hit for å få et rituelt bad i den hellige elven og for å be og meditere på trappene foran templer langs elven. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Om lag 85 prosent av befolkningen i Uttar Pradesh er hinduer og 15 prosent er muslimer. Offisielt språk er hindi. De største byene er Kanpur, Lucknow, Agra, Varanasi (Benares), Meerut og Allahabad.

Næringsliv

Jordbruket, som sysselsetter drøye tre fjerdedeler av yrkesbefolkningen i Uttar Pradesh, foregår for en stor del ved kunstig vanning. Det avles særlig korn; Uttar Pradesh er Indias største produsent av matkorn, og en av de største produsenter av sukker. For øvrig produksjon av bønner og oljevekster.

Sukker- og bomullsindustrien er de viktigste industrigrener. Annen industri omfatter blant annet oljeraffinering, aluminiumverk, brennerier og produksjon av tekstiler, lærvarer, papir, bildekk, kunstgjødsel, sement, glass, elektroteknisk utstyr, biler og kjemikalier.

Kultur og religion

Langs Ganges ligger mange av Indias mest søkte valfartssteder, først og fremst Allahabad og Varanasi.

Historie

Taj Mahal

Taj Mahal-mausoleumet ligger i Agra i Uttar Pradesh.

Taj Mahal
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Det britiske Ostindiakompaniet okkuperte Agraprovinsen av mogulriket på 1700–1800-tallet og administrerte den sammen med Bengal, fra 1836 som egen Nordvest-provins. I 1856 ble også Oudh annektert, noe som ble en hovedårsak til sepoyopprøret året etter.

Agra og Oudh ble i 1877 slått sammen til en provins som i årene 1902–1950 ble kalt De forente provinser. Etter Indias løsrivelse fra Storbritannia i 1947 ble fyrstestatene Benares (Banaras), Rampur og Tehri-Garhwal innlemmet i 1949. I 1950 ble også noen enklaver av Vindhya Pradesh innlemmet, og provinsen ble delstat i India under sitt nåværende navn.

Uttar Pradesh har hatt en sentral rolle i senere indisk politikk; flere av landets statsministere har kommet fra delstaten, blant dem Kongresspartiets Jawaharlal Nehru og Indira Gandhi, og det hindunasjonalistiske BJPs Atal Bihari Vajpayee. Delstatens indre politikk har imidlertid vært preget av liten politisk stabilitet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg