Faktaboks

Jaipur
Uttale
dʒˈai-
Vindenes palass
Hawa Mahal, 'Vindenes palass' i Jaipur, India.
Vindenes palass
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Nahargarh Fort

Nahargarh Fort ved Jaipur.

Nahargarh Fort
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Astronomisk observatorium
Astronomisk observatoriumet Jantar Mantar er på listen over world Heritage siden 2010. Soluret har en presisjon på 2 sekunder.
Astronomisk observatorium
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Jaipur er en by i India, hovedstad i delstaten Rajasthan, 225 kilometer sørvest for Delhi. Storbyområdet har rundt 3 461 000 innbyggere (2015).

Næringsliv

Jaipur er et viktig samferdsels- og handelssenter, med tekstil-, metall- og maskinindustri, og berømt kunsthåndverk. Byen er sete for Rajasthans universitet, grunnlagt i 1947, med tilknyttet teknisk høyskole og kunstakademi. Byen har også astronomisk observatorium (1726), museer med mer.

Bybeskrivelse

Jaipur er kjent for sin skjønnhet, og kalles ofte «Den rosa by» på grunn av de mange rosa bygningene. Den egentlige byen er omgitt av en seks meter høy mur med sju porter og har brede, regelmessige gater. Det største byggverk er maharajahens palass (1799) med det berømte Hawa Mahal, «Vindenes palass».

Historie

Byen ble grunnlagt i 1727 av Sawai Jai Singh, som ny hovedstad i fyrstestaten Amber (1128–1948).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg