Chennai

Indias sjette største by, Chennai, ligger ved Coromandelkysten.

I den katolske San Thomé-katedralen skal etter tradisjonen apostelen Thomas være gravlagt.

Artikkelstart

Chennai, by i India, hovedstad i delstaten Tamil Nadu, ligger midt på Coromandelkysten. Chennai er blant Indias mest folkerike byer, med 9 890 000 innbyggere i storbyområdet (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Faktaboks

Også kjent som
tidligere Madras

Kultur og næringsliv

Chennai er et samferdsels-, handels- og kultursenter. Over den store havnen eksporteres særlig malmer, glimmer, huder og skinn. Internasjonal lufthavn ved Meenambakkam 16 km sørvest for bysentrum. Industrien omfatter bomullsspinnerier og -veverier, store garverier, produksjon av sement, kjemikalier, sykler og biler. Byen har også en betydelig filmproduksjon (i forstaden Kodambakkam, Sør-Indias «Hollywood») og grafisk industri.

Chennai er sete for universitet (grunnlagt 1857), teknisk høyskole og lærforskningsinstitutt. Katolsk erkebispesete. Det kommersielle sentrum er det trange og tettbefolkede George Town (før 1906 Black Town) like vest for havnen. Industrien holder særlig til i vest og nord. I den katolske San Thomé-katedralen skal etter tradisjonen apostelen Thomas være gravlagt. St. George-katedralen er fra 1816.

Historie

Byen ble ble grunnlagt i 1639 som en befestet britisk handelsstasjon, og ble den viktigste på østkysten. Fort St. George ble bygd her i 1645. Betydelig ekspansjon i løpet av 1800-tallet. Byen endret i 1990-årene navn fra Madras til Chennai.

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg