Hokksund

Hokksund stasjon ble åpnet i 1866. Togene fra Hokksund går til Oslo, Bergen, Stavanger og Kongsberg.
Hellefossen kraftverk i Drammenselva ved Hokksund
Haug kirke har røtter fra middelalderen

Artikkelstart

Hokksund er administrasjonssenter i Øvre Eiker kommune, i Viken fylke, tidligere Buskerud. Hokksund ligger 18 kilometer vest for Drammen ved Drammenselvas markerte «kne». Mindre båter kan seile opp hit, hvor elven er bare én meter over havet. Gamle Hokksund ligger nordøst for elven, mens Hokksund stasjon og nyere bebyggelse ligger på sørvestsiden. Tettbebyggelsen har 8138 innbyggere (2017). Stedet fikk bystatus i 2002.

Tradisjonelt har skogindustrien preget stedet, men fra begynnelsen av 2000-årene er verkstedindustrien, særlig elektroteknisk industri, viktigst. Av annen industri kan nevnes sementvareindustri. Det er et større næringsområde på Loesmoen, på sørsiden av Drammenselva, rett øst for Hokksund. Hokksund ligger i et rikt jordbruksdistrikt og har mølle og kornlager. Hokksund har også sorenskriverkontor for Øvre Eiker. Modum, Sigdal og Eiker har videregående skole.

Hokksund ligger ved Sørlandsbanen; her tar den tidligere Randsfjordbanen av til Hønefoss; i dag går togene på Bergensbanen på strekningen Hokksund–Hønefoss. E134 (KarmøyFrogn) går rett sør for byen. Riksvei 350 går gjennom Hokksund fra E134 til Hønefoss. Sør for Hokksund ligger Hokksund flyplass som drives av Drammen Flyklubb.

Navnet

Navnet Hokksund kommer fra det tidligere Haugsund, av gårdsnavnet Haug, og sund, 'fergested'.

Historikk

Mellom Hokksund og Kongsberg ble landets første riksvei (kongevei) anlagt i årene fra 1624. Nær Hokksund lå på 1700-tallet det kjente Nøstetangen glassverk. Jernbanestasjonsbygningen fra 1897 er i renessansestil, arkitekt var Paul Due. Rådhuset i Hokksund er et monumentalbygg i typisk skandinavisk 1960-tallsmodernisme, tegner av arkitekt Arnstein Arneberg.

Norges største gullfunn fra vikingtiden, Hoenskatten, ble gjort på Nedre Hoen gård i 1834. Forfatteren Jonas Lie (1833–1908) ble født på Hoen gård.

Ved Hokksund ligger Haug kirke. Kardinal Nicolaus Brekespear skal ha innviet kirken i 1152. I 1818 gikk mye av inventaret tapt i en brann, og etter en omfattende ombygging i 1863 står steinmurene fra 1152 igjen bare i vesttårnet og i skipets vestmur. Ved kirken, som har 300 sitteplasser, står et krigsminnesmerke og et gravkapell for familien Cappelen.

Kart

Hokksund
/Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg