silisiumkarbid

Artikkelstart

Silisiumkarbid er et materiale som består av silisium og karbon. Det er også kjent under navnene karborundum, carborundum og sika. Kjemisk formel for silisiumkarbid er SiC.

Faktaboks

Uttale
silˈisiumkarbid

Egenskaper

Silisiumkarbid er i ren form et fargeløst, isolerende, ildfast og svært hardt materiale som fremstilles teknisk ved opphetning av kvarts og petrolkoks i elektrisk ovn. Det brukes i stor utstrekning som slipemiddel, og, på grunn av sine halvlederegenskaper (særlig med aluminium som dopingmateriale), til elektriske formål, blant annet til varmeelementer for høye temperaturer, ventilavledere på kraftlinjer og som spenningsavhengige motstander også i elektronikk.

Materialet forekommer i flere former, blant annet en kubisk lavtemperaturform og en heksagonal høytemperaturform. Den sistnevnte fremstilles teknisk og er som regel forurenset med aluminium (svart) eller jern og nitrogen (grønn). Silisiumkarbid brukes også som fôringer i ovner i jernstøperier og stålverk.

Produksjon i Norge

I Norge kom produksjon av silisiumkarbid i gang i 1920-årene, da Sam Eyde med hjelp av en tysk ingeniør fikk bygd om Arendal Smelteverk fra å være et tapsbringende elektrostålverk til et innbringende anlegg for silisiumkarbid. Produksjonen ved Arendal Smelteverk ble avviklet i 2005, og eieren (det franske industrikonsernet Saint-Gobain) har senere kun produksjon ved en fabrikk i Lillesand. Dessuten produseres silisiumkarbid fra 1962 i Orkanger av selskapet Orkla Exolon, som er eid av amerikanske Washington Mills (til 2004 sammen med norske Orkla).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg