Unilever

Unilever

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Unilever, nederlandsk-britisk industrikonsern med mange kjente merkevarer innen mat og drikke, husholdningsprodukter og personlige hygieneprodukter, et av verdens største på området. Unilever er et samarbeidsselskap eid av nederlandske Unilever N.V. og britiske Unilever PLC, alle med samme ledelse.

Faktaboks

uttale:
jˈu:nili:və

Konsernet opererer over hele verden og produserer og markedsfører næringsmidler som margarin, spiseolje og iskrem, samt såpe, te og hygieneprodukter. Eier teplantasjer i Afrika og India og er verdens største iskremprodusent. Kjente varemerker er blant annet Knorr (matvarer), Dove og Lux (såpe), Lipton (te), Vaseline (hudpleie), Sunsilk (hårpleie), Pepsodent (tannkrem), Omo og Comfort (vaskemidler) og Axe og Rexona (deodoranter). Firmaet solgte i 2005 sin kosmetikkvirksomhet. Omsetning var i 2017 over 63 milliarder amerikanske dollar. Antall ansatte var 169 000.

Historikk

Unilever ble etablert i 1929 ved en sammenslutning av Margarine Unie i Rotterdam og Lever Brothers i London. Det nederlandske selskapet hadde produsert margarin fra 1870-årene, mens Lever Brothers hadde utspring i en såpefabrikk grunnlagt i 1885.

Unilever Norge

I Norge har Unilever en stor eierandel i Agra Industrier, eierselskapet til Mills. Unilever eide tidligere også halvparten av Denofa i Fredrikstad og (1930–59) halvparten av Lilleborg Fabriker i Oslo. Totalt omsatte den norske delen av selskapet for 208 millioner kroner i 2008.

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg