Unilever

. Begrenset gjenbruk

London, nederlandsk-britisk industrikonsern med mange kjente merkevarer innen mat og drikke, husholdningsprodukter og personlige hygieneprodukter, et av verdens største på området. Unilever er et samarbeidsselskap eid av nederlandske Unilever N.V. og britiske Unilever PLC, alle med samme ledelse. Konsernet opererer over hele verden og produserer og markedsfører næringsmidler som margarin, spiseolje og iskrem, samt såpe, te og hygieneprodukter. Eier teplantasjer i Afrika og India og er verdens største iskremprodusent. Kjente varemerker er bl.a. Knorr (matvarer), Dove og Lux (såpe), Lipton (te), Vaseline (hudpleie, se vaselin), Sunsilk (hårpleie), Pepsodent (tannkrem), Omo og Comfort (vaskemidler) og Axe og Rexona (deodoranter). Solgte i 2005 sin kosmetikkvirksomhet. Omsetning over 50 mrd. amerikanske dollar med over 200 000 ansatte (2005).

Unilever ble etablert i 1929 ved en sammenslutning av Margarine Unie i Rotterdam og Lever Brothers i London. Det nederlandske selskapet hadde produsert margarin fra 1870-årene, mens Lever Brothers hadde utspring i en såpefabrikk grunnlagt i 1885.

I Norge har Unilever en stor eierandel i Agra Industrier, eierselskapet til Mills. Eide tidligere også halvparten av Denofa i Fredrikstad og (1930–59) halvparten av Lilleborg Fabriker i Oslo.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.