Faktaboks

Unilever
Uttale
jˈu:nili:və
Logo

Unilever

Logo
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Unilever er et nederlandsk-britisk industrikonsern med mange kjente merkevarer innen næringsmidler, husholdningsprodukter og personlige hygieneprodukter. Unilever er et samarbeidsselskap eid av nederlandske Unilever N.V. og britiske Unilever PLC, alle med samme ledelse.

I 2020 hadde Unilever en omsetning på omtrent 50 milliarder euro og rundt 149 000 ansatte globalt. Dette gjør Unilever til et av verdens største selskaper på området. Hovedkvarteret ligger i London, Storbritannia.

Konsernet opererer over hele verden og produserer og markedsfører næringsmidler som margarin, spiseolje og iskrem, samt såpe, te og hygieneprodukter. Unilever eier teplantasjer i Afrika og India og er verdens største iskremprodusent. Kjente varemerker er blant annet Knorr (matvarer), Dove og Lux (såpe), Lipton (te), Vaseline (hudpleie), Sunsilk (hårpleie), Pepsodent (tannkrem), Omo og Comfort (vaskemidler) og Axe og Rexona (deodoranter). Firmaet solgte seg ut av kosmetikkvirksomheten i 2005.

Historikk

Unilever ble etablert i 1929 ved en sammenslutning av Margarine Unie i Rotterdam og Lever Brothers i London. Det nederlandske selskapet hadde produsert margarin fra 1870-årene, mens Lever Brothers hadde utspring i en såpefabrikk grunnlagt i 1885.

Unilever i Norge

I Norge er Unilever representert av datterselskapet Unilever Norge AS, som distribuerer en rekke av selskapets mest kjente varemerker. Unilever hadde frem til 2015 en stor eierandel i Agra, eierselskapet til Mills. Unilever eide tidligere også halvparten av Denofa i Fredrikstad og i perioden 1930–1959 halvparten av Lilleborg Fabriker i Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg