Faktaboks

Orkanger
Etymologi
fra elva Orkla og angr, ‘vik, fjord’
Tettstedet Orkanger; utstrekning 2019

Orkanger er et tettsted som er administrasjonssenter i Orkland kommune i Trøndelag. Stedet ligger ved botnen av Orkdalsfjorden på sørsiden av Trondheimsfjorden og er del av tettstedet Orkanger/Fannrem.

Orkanger er et handels- og industrisenter med variert industri, blant annet verkstedindustri, næringsmiddelindustri, trevareindustri, kjemisk industri og produksjon av mineralske produkter. Tettstedet har også sykehus og videregående skole. Kommunen gjorde vedtak om bystatus i 2014.

Orkanger var fra 1590-årene sete for sorenskriveren i «Orkdal og Guldal». Stedets historie er knyttet til elvas ressurser – fiske og trelast, og fra 1654 til driften av Løkken verk, hvor Orkanger var utskipingshavn.

Navnet Orkedalsøren ble introdusert på 1600-tallet som felles navn på de to strandsitterbebyggelsene Nærviksøra og Hovsøra.

Navnet Orkanger ble først introdusert da den nye kommunen Orkanger ble etablert for sentrumsområdet i 1920; denne ble slått sammen med tre andre kommuner til Orkdal i 1963. Omkring 1980 vokste Orkanger sammen med det mindre tettstedet Fannrem i sør, og Statistisk Sentralbyrå teller nå folketall for det samlede tettstedet Fannrem/Orkanger.

Kart

Orkanger
Orkanger
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer (2)

skrev kjell røhmesmo

Det finnes ikke noe slakteri eller meieri på Orkanger lengre. Uten at jeg kan anngi noe årstall for nedleggelsene.

svarte Redaksjonen i Store norske leksikon

Hei!Takk for beskjed. Jeg har nå fjernet opplysningene. Jeg lurer på om det fortsatt er noe næringsmiddelindustri igjen på Orkanger. Vet du noe om det?Vennlig hilsenKirsten Halvorsen (geo.red.)

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg