Orkanger av /Trondheim Havn. CC BY NC SA 2.0

Orkanger

Kart fra SSB.
Lisens: Brukerspesifisert

Orkanger er et tettsted og administrasjonssenter i Orkland kommune i Trøndelag, ved botnen av Orkdalsfjorden på sørsiden av Trondheimsfjorden.

Faktaboks

etymologi:

fra elva Orkla og angr, 'vik, fjord'

innbyggertall:
8385 (2019)

Orkanger er et handels- og industrisenter med variert industri, blant annet verkstedindustri, næringsmiddelindustri, trevareindustri, kjemisk industri og produksjon av mineralske produkter. Tettstedet har også sykehus og videregående skole, og fikk «bystatus» i 2014.

Orkanger var fra 1590-årene sete for sorenskriveren i «Orkdal og Guldal». Stedets historie er knyttet til elvas ressurser – fiske og trelast, og fra 1654 til driften av Løkken verk, hvor Orkanger var utskipingshavn.

Navnet Orkedalsøren ble introdusert på 1600-tallet som felles navn på de to strandsitterbebyggelsene Nærviksøra og Hovsøra.

Navnet Orkanger ble først introdusert da den nye kommunen Orkanger ble etablert for sentrumsområdet i 1920; denne ble slått sammen med tre andre kommuner til Orkdal i 1963. Omkring 1980 vokste Orkanger sammen med det mindre tettstedet Fannrem i sør, og Statistisk Sentralbyrå teller nå folketall for det samlede tettstedet Fannrem/Orkanger.

Kart

Orkanger
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer (2)

skrev kjell røhmesmo

Det finnes ikke noe slakteri eller meieri på Orkanger lengre. Uten at jeg kan anngi noe årstall for nedleggelsene.

svarte Tidligere redaksjon for geografi

Hei!Takk for beskjed. Jeg har nå fjernet opplysningene. Jeg lurer på om det fortsatt er noe næringsmiddelindustri igjen på Orkanger. Vet du noe om det?Vennlig hilsenKirsten Halvorsen (geo.red.)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg