. Begrenset gjenbruk

Nora Industrier (bilde)

tidligere norsk nærings- og nytelsesmiddelkonsern dannet i 1978 ved at Nora Fabrikker, landets største mineralvannbedrift, fusjonerte med Frydenlund Schous Bryggeri og Ringnes Bryggeri, de største bryggeriene. Nora ble grunnlagt i Oslo i 1877 som et ølbryggeri (St. Halvard Bryggeri) i Pilestredet («Norabakken»), fra 1882 drev man også mineralvannproduksjon. Fabrikken flyttet i 1918 til Maridalsveien og ble etablert som Nora Fabrikker med mineralvann som hovedprodukt. Var da eid av bryggeriene Frydenlund, Schous og Ringnes og overtok etter hvert flere andre bedrifter, bl.a. Farris. Matvaresatsingen startet i 1953 gjennom overtakelsen av Oplandske Konservesfabrikk i Brumunddal (frukt og grønnsaker). Denne ble i 1970 sammensluttet med Tønsberg Bryggeris konservesfabrikk til datterselskapet Nora-Sunrose Konservesfabrikker, som videre overtok bl.a. spekematprodusenten Ringstad i Stranda på Sunnmøre (1973).

Etter dannelsen i 1978 vokste Nora Industrier sterkt gjennom 1980-årene, særlig innen drikkevarer, som i 1988 ble organisert i datterselskapet Ringnes. Nora overtok tekstilindustriselskapet Helly Hansen i Moss i 1985, Bjølsen Valsemølle og Idun Gjærfabrikken i Oslo i 1986 og sjokoladeprodusenten Nidar i Trondheim i 1987 (inkludert E. C. Dahls Bryggeri). Var i 1989 med å etablere telekommunikasjonsselskapet NetCom. Adm. direktør i denne perioden (1980–91) var Leif Frode Onarheim. Noras matvareområde gikk i 1984 inn i et samarbeid med tilsvarende virksomhet i Borregaard (Stabburet) gjennom selskapet Stabburet Nora, og i 1991 ble hele Nora Industrier slått sammen med Orkla Borregaard til Orkla ASA. Noras matprodukter ble her en del av Stabburet, hvor Nora fremdeles er et kjent varemerke for saft, juice, syltetøy, grønnsaker og desserter.

Navnet

Nora ble muligens valgt som et klengenavn for Norge, tilsvarende «Svea» om Sverige. Nora ble registrert som varemerke i 1933.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.