Vanillin, vanillal, krystallinsk, organisk forbindelse med en intens, behagelig aroma. Et aromatisk aldehyd med systematisk navn 3-metoksy-4-hydroksibenzaldehyd eller protokatekualdehyd-metyleter, kjemisk formel CH3OC6H3(OH)CHO og smeltepunkt 81 °C.

Vanillin finnes i små mengder i mange planter, bl.a. vanilje. Vanillin fremstilles syntetisk dels av glykosidet koniferin, som forekommer i kambiumlaget hos bartrær, og dels av eugenol, som er hovedbestanddelen i nellikolje. I Norge fremstilles relativt store mengder vanillin av sulfittlut fra celluloseindustrien.

Vanillin brukes bl.a. som erstatning for vaniljestenger og som utgangsmateriale for fremstilling av syntetiske legemidler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.