vanillin

Molekylmodell av vanillin. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Rød kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
vanillin av . CC BY SA 3.0
Strukturformel for vanillin
vanillin av . CC BY SA 3.0

Vanillin, vanillal, krystallinsk, organisk forbindelse med en intens, behagelig aroma. Et aromatisk aldehyd med systematisk navn 3-metoksy-4-hydroksibenzaldehyd eller protokatekualdehyd-metyleter, kjemisk formel CH3OC6H3(OH)CHO og smeltepunkt 81 °C.

Faktaboks

Uttale
vanillˈin

Forekomst, fremstilling

Vanillin finnes i små mengder i mange planter, blant annet vanilje. Vanillin fremstilles syntetisk dels av glykosidet koniferin, som forekommer i kambiumlaget hos bartrær, og dels av eugenol, som er hovedbestanddelen i nellikolje. I Norge fremstilles relativt store mengder vanillin av sulfittlut fra celluloseindustrien.

Anvendelse

Vanillin brukes blant annet som erstatning for vaniljestenger og som utgangsmateriale for fremstilling av syntetiske legemidler.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg