Vanillin, vanillal, krystallinsk, organisk forbindelse med en intens, behagelig aroma. Et aromatisk aldehyd med systematisk navn 3-metoksy-4-hydroksibenzaldehyd eller protokatekualdehyd-metyleter, kjemisk formel CH3OC6H3(OH)CHO og smeltepunkt 81 °C.

Vanillin finnes i små mengder i mange planter, bl.a. vanilje. Vanillin fremstilles syntetisk dels av glykosidet koniferin, som forekommer i kambiumlaget hos bartrær, og dels av eugenol, som er hovedbestanddelen i nellikolje. I Norge fremstilles relativt store mengder vanillin av sulfittlut fra celluloseindustrien.

Vanillin brukes bl.a. som erstatning for vaniljestenger og som utgangsmateriale for fremstilling av syntetiske legemidler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.