Oslo, norsk industriselskap grunnlagt 1897, lager vaskemidler og produkter for personlig hygiene, fra 1986 en del av Orkla. Lilleborg har tre produksjonsanlegg. I Ski i Akershus ligger en fabrikk for vaskemidler, flyttet hit fra Oslo. I Kristiansund ligger en fabrikk for såpe og andre hygieneartikler (tidl. A/S Ello), og i nabokommunen Frei en fabrikk for produksjon av stålullsåpe. Lilleborg var blant de første i landet til å satse på systematisk merkevarebygging. Kjente merker er bl.a. vaskemidlet Blenda, rengjøringsmidlet Zalo, såpene Lano og Krystal og tannkremen Solidox. Lilleborg har gjennom en samarbeidsavtale med nederlandsk-britiske Unilever dessuten de norske rettighetene til Unilevers produkter innen samme områder, med merker som Sunlight (såpe), Vaseline (hudpleie) og Sunsilk (hårpleie). Selskapet har også en stor eksportproduksjon for Unilever, samt (i Kristiansund) for amerikanske Neutrogena (hud- og hårpleie), eid av farmasikonsernet Johnson & Johnson.

Historikk.Lilleborg Fabriker ble grunnlagt 1897 som en fortsettelse av tidligere fabrikkvirksomhet på gården Lilleborg ved Akerselva i Oslo. En oljemølle var etablert 1833, en såpefabrikk 1842. Peter Wessel Wind Kildal overtok 1863 virksomhetene og utvidet driften med hovedvekt på produksjon av lampeolje og såpe. Etter hans død 1882 ble firmaet (P.W.W. Kildal & Co.) i 1897 omgjort til aksjeselskapet Lilleborg Fabriker.

Lilleborg overtok 1923 Stavanger Oljemølle og 1926 Lade Fabriker i Trondheim (grunnlagt 1918, såpeproduksjon). 1925 innledet Lilleborg et samarbeid med Denofa (De Nordiske Fabriker) i Fredrikstad, som var grunnlagt 1912 og produserte spiseoljer. Unilever eide halvparten av Denofa. Det ble 1930 inngått en avtale mellom Lilleborg, Denofa og Unilever, hvor Lilleborg overtok en oljemølle i Fredrikstad og en del av Unilevers såpeproduksjon i Norge (bl.a. Sunlight), mens Denofa (og derigjennom Unilever) overtok halvparten av aksjene i Lilleborg. Konsesjonssaken rundt denne avtalen vakte året etter stor politisk strid (se Lilleborgsaken).

1959 ble Unilevers aksjer i DeNoFa og Lilleborg overtatt av Borregaard, og bedriftene ble sammenslått til DeNoFa Lilleborg. Dette selskapet overtok 1975 Goma Fabrikker i Kristiansund, som var grunnlagt 1900 med margarinproduksjon (til 1960), senere såpe, vaskemidler og stålull. Goma Fabrikker hadde 1948 overtatt Oslo-selskapet Ello Teknisk Kjemiske fabrikk og flyttet det til Kristiansund. Ello produserte kosmetikk, og 1976–95 het Goma Fabrikker A/S Ello.

1986 ble Borregaard en del av Orkla, og Denofa og Lilleborg ble 1996 på ny to atskilte selskaper. Denofa ble underlagt Borregaard, mens Lilleborg gikk inn i Orkla Brands. Lilleborgs produksjon i Oslo ble 1997 avviklet og flyttet til en ny fabrikk i Ski. Store deler av det gamle fabrikkområdet ved Akerselva er nå utbygd til boliger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.