Solothurn - by

By i Sveits, hovedstad i kanton Solothurn, 36 km nord for Bern, 442 moh.; 16 700 innbyggere (2017), 78 800 med forsteder (agglomerasjonen Solothurn). Byen ligger vakkert til ved Aare som her renner langs foten av Jurafjellene. Solothurn har betydelig verkstedindustri, i første rekke jern- og metallvare- og maskinindustri og produksjon av instrumenter. Den er et viktig jernbaneknutepunkt.

Faktaboks

også kjent som:
fr. Soleure.

Solothurn betegnes som Sveits' vakreste barokkby. Gamlebyen, som ligger ved bredden av Aare, domineres av mange vakre bygg både i renessanse og barokk, blant annet St. Ursen-katedralen fra 1763–73 og rådhus fra 1400-tallet; stedvis er den gamle bymuren med tårn bevart. Bymuseet har betydelige naturhistoriske og arkeologiske samlinger, likeledes maleri- og kunsthåndverkssamlinger. Altes Zeughaus fra 1614 har Europas største samling av våpen fra senmiddelalderen frem til i dag. Som eneste sveitsiske by har Solthurn også et datamusem, Enter, som gir et bredt bilde av datateknikken og dens historie. Byen har et rikt kulturliv, blant annet kjent for sin filmfestival.

Solothurn het i romersk tid Salodurum, og her lå et romersk kastell; ved siden av Trier i Tyskland er Solothurn eldste romerske by nord for Alpene, grunnlagt 370 da romerne bygde en borg (castrum) her. Byen ble fri riksstad 1218, sluttet forbund med Bern og ble 1481 opptatt i det sveitsiske edsforbundet. I perioden 1530-1792 var byen sete for den franske ambassadøren til Sveits.

Kommentarer (1)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg