Solothurn (by)

Artikkelstart

Solothurn er en by i Sveits som er hovedstad i kanton Solothurn. Den ligger 36 kilometer nord for Bern, 442 meter over havet. Byen har 16 933 innbyggere (2020), 79 700 med forsteder (agglomerasjonen Solothurn 2019). Solothurn ligger vakkert til ved Aare som her renner langs foten av Jurafjellene.

Faktaboks

Også kjent som
fr. Soleure.

Solothurn betegnes som Sveits' vakreste barokkby. Gamlebyen, som ligger ved bredden av Aare, domineres av mange vakre bygg både i renessanse- og barokkstil, blant annet St. Ursen-katedralen fra 1763–1773 og rådhuset fra 1400-tallet. Stedvis er den gamle bymuren med tårn bevart. Bymuseet har betydelige naturhistoriske og arkeologiske samlinger, likeledes maleri- og kunsthåndverkssamlinger. Altes Zeughaus fra 1614 har Europas største samling av våpen fra senmiddelalderen frem til i dag. Som eneste sveitsiske by har Solthurn også et datamusem, Enter, som gir et bredt bilde av datateknikken og dens historie. Byen har et rikt kulturliv, blant annet kjent for sin filmfestival.

Solothurn har betydelig verkstedindustri, i første rekke jern- og metallvare- og maskinindustri og produksjon av instrumenter. Byen er et viktig jernbaneknutepunkt.

Historikk

Solothurn het i romersk tid Salodurum, og her lå et romersk kastell. Ved siden av Trier i Tyskland er Solothurn eldste romerske by nord for Alpene, og grunnlagt i 370 evt. da romerne bygde en borg (castrum) her.

Byen ble fri riksstad i 1218, sluttet forbund med Bern og ble i 1481 opptatt i det sveitsiske edsforbundet. I perioden 1530 til 1792 var byen sete for den franske ambassadøren til Sveits.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg