Alexander L. Kielland-ulykken var en ulykke med boligplattformen «Alexander L. Kielland», som var stasjonert på Ekofisk-feltet i Nordsjøen.

Plattformen kantret 27. mars 1980, da ett av dens fem ben ble revet av i høy sjø. 123 mennesker omkom og 89 ble reddet. Den havarerte plattformen ble slept til land og ankret opp ved Kårstø i Nord-Rogaland 19. april. I august ble den flyttet til Stavanger. Man begynte forberedende arbeider med å få snudd plattformen. Snuingen kom i gang, men vanskelighetene var større enn antatt, og arbeidet måtte stoppes. I 1982 ble det igjen besluttet at «Alexander L. Kielland» skulle snus, og en vellykket snuoperasjon ble gjennomført i september 1983. Seks omkomne ble funnet om bord i plattformen.

Statens utgifter i forbindelse med forberedelser til og gjennomføring av snuoperasjonen beløp seg til 250 millioner kroner. Plattformen ble senere slept til Nedstrandsfjorden hvor den ble senket på 700 meters dyp 18. november 1983. Ulykken førte til strengere krav til stabilitet og reserveflyteevne for flyterigger på norsk sokkel.

Minnesmerket «Brutt lenke» over de omkomne ved ulykken, utført av billedhuggeren Johannes Block Hellum, ble 27. mars 1986 avduket av daværende kronprins Harald, ytterst mot havet på Smiodden i Kvernevik i Stavanger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

28. april 2016 svarte Guro Djupvik

Takk for det, Per Arne Jakobsen.
Vennlig hilsen Guro Djupvik, redaktør.

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.