Ekofisk er et petroleumsfelt lengst sør i den norske del av Nordsjøen, 290 kilometer fra den norske kysten og 350 kilometer fra den britiske. Feltet ligger i blokk 2/4. Havdybden i området er cirka 70–80 meter.
Faktaboks
- Etymologi
- Navnet er en konstruksjon. Phillips satte engelske fiskenavn på lovende strukturer (Anchovis, Brisling, Cod, Dace, Eel, osv.), men slapp opp for navn på E, og fant derfor opp et «norsk» fiskenavn: Ekofisk.
Ekofisk var verdens største petroleumsfelt til havs da det ble oppdaget i oktober 1969. Det består av et inntil 200 meter tykt olje- og gassførende lag av kalkstein, cirka 3000 meter under havbunnen. Feltet har en utstrekning på 13 x 37 kilometer.
Reservoarberegningene har variert helt siden feltet ble funnet. Opprinnelige utvinnbare reserver i Ekofiskfeltet var i 2017 beregnet til 546,7 millioner Sm³ råolje, 158,9 milliarder Sm³ gass og 16 millioner tonn NGL.
Ekofiskfeltet ble funnet i 1969, og var det første drivverdige petroleumsfeltet som ble utbygd på den norske kontinentalsokkelen. Produksjonen startet 15. juni 1971, og utbyggingen av Ekofisk-området har skjedd i seks faser (se under). Området har den høyeste konsentrasjonen av installasjoner og rørledninger i hele Nordsjøen. Totalt 32 plattformer er, eller har vært, plassert i området.
Følgende felt er fortsatt i produksjon per 2019: Ekofisk, Eldfisk og Embla. Feltene Cod, Albuskjell, Edda og Vest-Ekofisk stanset produksjonen i 1998 i forbindelse med åpningen av Ekofisk II. Tor stanset produksjonen i januar 2016, men startet opp igjen i 2020.
Oljen fraktes gjennom Norpipe-rørledning til Teesside-terminalen i Storbritannia, mens gassen blir ilandført gjennom Norpipe-rørledning til Emden i Tyskland. Ekofisk-senteret tar også imot olje fra Valhall, Hod, Gyda og Ula.
ConocoPhillips Skandinavia AS er operatør. Driftsorganisasjonen for Ekofisk-området er lagt til Stavanger. Hovedforsyningsbase er Phillipsbasen i Tananger.

Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.