rekognosere

Artikkelstart

Å rekognosere er et militært uttrykk for å undersøke, utforske, oppklare en fiendes disposisjoner, forflytninger, forberedelser, undersøke terreng, farvann, med mer. I Hæren og Heimevernet brukes som regel betegnelsen oppklaring.

Faktaboks

Uttale
rekognosˈere
Etymologi
av latin, ‘gjenkjenne, undersøke’

På bakken gjennomføres rekognosering gjerne ved hjelp av oppklaringspatruljer av regulært infanteri, av kavaleri med lett pansrede belte- eller hjulkjøretøyer, som rykker fram inntil de får kontakt med fiendtlige avdelinger og dermed røper sin posisjon. Rekognosering kan også foretas av spesialstyrker som opererer bak fiendens linjer.

Rekognosering fra lufta kan foretas ved hjelp av droner, eller ved luftfotografering fra fly eller fotosatellitter, til støtte både til luft-, land- og sjøstridskrefter.

Rekognosering til sjøs kan foretas både med overflatefartøyer, undervannsbåter og ved hjelp av spesialstyrker. Sjøforsvarets kystjegerkommando har rekognosering som ett av sine hovedoppdrag. Undervannsbåten kan også brukes til å sette inn spesialstyrker som skal drive rekognosering bak fiendens linjer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg