Dunkerque, by i Frankrike, i regionen Hauts-de-France, departementet Nord, ved Doverstredet (Pas de Calais), 12 km fra grensen mot Belgia. 89 160 innbyggere (2014), med forsteder 257 259 innbyggere (2013).

Dunkerque er Frankrikes tredje største havn, og er ved et nett av kanaler knyttet til det nordfranske industriområdet samt til Belgia. De viktigste importvarer er olje, fosfat og mineraler; eksporten omfatter kull, sukker, sement og kjemiske produkter. Fergeforbindelse med Dover og Ramsgate i England. Betydelig jern- og stålindustri (Usinor), bygd opp fra 1961; skipsverft, hermetikk- og tekstilfabrikker, oljeraffinerier m.m. Mottaksterminal for norsk gass er under bygging. Rørledning (Franpipe) fra norsk sokkel til Dunkerque ble ferdigstilt 1998.

Den indre bydel har bevart det gamle fiskerleiets smale og krokete gater, mens Dunkerque ellers er en moderne by. Industrien holder mest til i forstedene.

Dunkerque ble grunnlagt på 900-tallet og var et omstridt støttepunkt til byen 1662 kom under Frankrike for godt. Under de følgende sjøkrigene var Dunkerque de franske kapernes viktigste utrustningshavn. Dunkerque var hovedstøttepunkt for de britiske troppene på kontinentet både i den første og den annen verdenskrig inntil det tyske gjennombruddet i Belgia i mai 1940. Etter Belgias kapitulasjon 28. mai 1940 ble Dunkerque valgt som hovedevakueringshavn for de allierte troppene. Under dekke av britiske og franske krigsskip og av det britiske flyvåpen lyktes det, tross intense tyske angrep, i løpet av tiden fra 29. mai til natt til 4. juni å evakuere 215 000 briter og 120 000 franskmenn, mens 40 000 franske soldater etter hard kamp måtte gi seg 4. juni. Alt tyngre materiell gikk tapt. Dunkerque ble under utbyggingen av den tyske «Vestvoll» et av de sterkeste støttepunkter i denne, og ble først overgitt etter kapitulasjonen i mai 1945.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.