Overbygd livbåt
Moderne helt overbygd livbåt fra Viking Norsafe.

Livbåt er en mindre båt som er spesielt konstruert for bruk som redningsmiddel på skip og petroleumsinstallasjoner til havs for å frakte mannskap og passasjerer bort og i sikkerhet.

Faktaboks

Også kjent som

redningsbåt

Krav

Sjøfartsdirektoratet fastsetter regler for hvordan livbåter skal være bygd og utstyrt. Reglene for skip følger stort sett internasjonale konvensjoner og håndheves av Skipskontrollen. For skip og flytende innretninger skal det generelt være båter med plass til alle ombordværende på hver side, da sterk slagside kan gjøre utsetting umulig på en av sidene. Faste installasjoner skal ha båter med plass til det dobbelte av besetningen. Det er også regler for plassforhold, utførelse, flytetanker og utstyr, inkludert vann og proviant, radio, nødpeilesendere og annet.

Typer

Livbåter har utviklet seg fra en vanlig robåt, gjerne klinkbygd med rette stevner. Båter av galvanisert stål, aluminium og glassfiberarmert plast avløste trebåter fra rundt 1960. Alminnelig størrelse er fra 7 til 12 meter lengde, 2,5 til 4 meter bredde og plass til 20–100 personer. Ifølge bestemmelser fra 1987 skal nye passasjerskip ha delvis overbygde livbåter, nye lasteskip skal ha helt overbygde livbåter og nye tankskip og petroleumsplattformer skal ha helt overbygde livbåter med overrislingsanlegg.

Utsetting og oppheising av livbåtene i sterk sjøgang og med slagside har alltid vært et stort problem, ufullkomment løst med daviter. Siden midt på 1970-tallet er det utviklet fritt fall-livbåt som slippes rett ned eller fra en skrå rampe. Disse båtene er av tyngre konstruksjon og med skarpere baug.

I tillegg til de nevnte typer, som er beregnet på å forlate en havarist, er det på petroleumsinstallasjoner og flere andre fartøy som passasjerbåter og fiskefartøy, krav om en såkalt mann overbord-båt (MOB-båt). Dette er en lett, hurtiggående farkost, ofte en modifisert oppblåsbar gummibåt eller en aluminiumsbåt med til dels avansert heiseanordning for rask utsetting og opphaling.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

livbåt

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg