Livbåt, spesielt konstruert båt for bruk som redningsmiddel på skip og petroleumsinstallasjoner til havs.

Sjøfartsdirektoratet fastsetter regler for hvordan livbåter skal være bygd og utstyrt. Reglene for skip følger stort sett internasjonale konvensjoner og håndheves av Skipskontrollen. Sjøfartsdirektoratet har også fastsatt forskrifter om redningsutstyr på faste petroleumsinstallasjoner (8. feb. 1978) og flyttbare innretninger (3. feb. 1982) som håndheves av Oljedirektoratet. For skip og flytende innretninger skal det generelt være båter med plass til alle ombordværende på hver side, da sterk slagside kan gjøre utsetting umulig på en av sidene. Faste installasjoner skal ha båter med plass til det dobbelte av besetningen. Forskriftene inneholder detaljerte regler for plassforhold, utførelse, flytetanker og utstyr inkludert vann og proviant, radio, nødpeilesendere m.m.

Livbåter har utviklet seg fra en vanlig robåt, gjerne klinkbygd med rette stevner. Båter av galvanisert stål, aluminium og glassfiberarmert plast avløste trebåter fra ca. 1960. Alminnelig størrelsesområde er: 7–12 m lengde, 2,5–4 m bredde og plass til 20–100 personer. Ifølge bestemmelser fra 1987 skal nye passasjerskip ha delvis overbygde livbåter, nye lasteskip helt overbygde og nye tankskip og petroleumsplattformer helt overbygde livbåter med overrislingsanlegg.

Utsetting og oppheising av livbåtene i sterk sjøgang og med slagside har alltid vært et stort problem, ufullkomment løst med daviter. Siden ca. 1975 har man utviklet fritt fall-livbåt som slippes rett ned eller fra en skrå rampe. Disse båtene er av tyngre konstruksjon og med skarpere baug.

I tillegg til de nevnte typer, som er beregnet på å forlate en havarist, har man på petroleumsinstallasjoner den såkalte mann overbord-båt (MOB) som er en lett, hurtiggående farkost, ofte en modifisert oppblåsbar gummibåt med til dels avansert heiseanordning for utsetting og opphaling.

Se også Brude-egget.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.