Ekofisk

Eldfisk sør for Ekofisk. De produserende petroleumsfeltene på Ekofiskområdet er (per 2024) Ekofisk, Eldfisk, Embla, Tor og Tommeliten. Oljerørledninger som transporterer olje fra omkringliggende felter til Ekofisk, er også markert. Fra Ekofisk fraktes olje til Teesside, Storbritannia, og gass til Emden, Tyskland, gjennom Norpipe-rørledninger.

Av /Store norske leksikon ※.

Eldfisk er et petroleumsfelt i sørlige del av Nordsjøen. Feltet ligger i blokk 2/7, og er det nest største i Ekofisk-området.

Operatør er ConocoPhillips.

Funn, utbygging og produksjon

Feltet ble funnet i 1970, og ble produksjons og utbyggingsplanen (PUD) ble godkjent i 1975. Produksjonen startet i august 1979 fra tre bunnfaste stålplattformer.

Eldfisk A og FTP (Field Terminal Platform) er forbundet med gangbro, mens Eldfisk B er plassert nord på feltet. I 1999 kom Eldfisk E på plass, en plattform for gassinjeksjon.

I 2015 tok den nye bolig-, brønnhode og prosessplattformen Eldfisk S over flere av funksjonene til Eldfisk A og FTP, samt at Emblafeltet ble knyttet til Eldfisk S.

I mai 2024 startet produksjon fra Eldfisk Nord, med undervannsinstallasjoner knyttet til Eldfisk S.

Transport

Olje og gass overføres med rørledninger til Ekofisk-senteret. Fra Ekofisk fraktes olje til Teesside-terminalen, Storbritannia, og gass til Emden-terminalen, Tyskland, gjennom Norpipe-rørledninger.

Reserver

Utvinnbare reserver er per 2023 anslått til 153,9 millioner Sm 3 råolje, 46,9 milliarder Sm3 naturgass og 5,5 millioner tonn NGL.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg