Eldfisk

Eldfisk sør for Ekofisk. De produserende petroleumsfeltene på Ekofiskområdet er (per 2019) Ekofisk, Eldfisk og Embla. Oljerørledninger som transporterer olje fra omkringliggende felter til Ekofisk, er også markert. Fra Ekofisk fraktes olje til Teesside, Storbritannia, og gass til Emden, Tyskland, gjennom Norpipe-rørledninger.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Eldfisk, petroleumsfelt i Nordsjøen. Feltet ligger i blokk 2/7, og er det nest største i Ekofisk-området.

Operatør er ConocoPhillips.

Funn, utbygging og produksjon

Feltet ble funnet i 1970, og ble produksjons og utbyggingsplanen (PUD) ble godkjent i 1975. Produksjonen startet i august 1979 fra tre bunnfaste stålplattformer.

Eldfisk A og FTP (Field Terminal Platform) er forbundet med gangbro, mens Eldfisk B er plassert nord på feltet. I 1999 kom Eldfisk E på plass, en plattform for gassinjeksjon.

I 2015 tok den nye bolig-, brønnhode og prosessplattformen Eldfisk S over flere av funksjonene til Eldfisk A og FTP, samt at Emblafeltet ble knyttet til Eldfisk S.

Transport

Olje og gass overføres med rørledninger til Ekofisk-senteret. Fra Ekofisk fraktes olje til Teesside-terminalen, Storbritannia, og gass til Emden-terminalen, Tyskland, gjennom Norpipe-rørledninger.

Reserver

Utvinnbare reserver er per 2017 anslått til 135,9 millioner Sm 3 råolje, 43,6 milliarder Sm3 naturgass og 4,7 millioner tonn NGL.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg