Statfjord (foto)

Statfjord-feltet er bygget ut med nedsenkbare plattformer av typen Condeep. I forgrunnen plattformen Statfjord C, i midten Statfjord A, og lengst borte skimtes Statfjord B. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Boreplattform er en plattform forsynt med tårn for boring etter petroleum under vann.

På grunt vann bygges nedsenkbare boreplattformer (engelsk submersible platforms). Disse har faste ben som hviler på bunnen, eventuelt ved hjelp av ballast.

Oppjekkbare boreplattformer er flytende boreplattformer som kan taues fra sted til sted, og som bygges med nedsenkbare ben (se jackup-rigg). Ved hjelp av jekker løftes boreplattformen opp fra vannet for at den ikke skal bevege seg i sjøgang.

På større dyp (cirka 50 m og mer) brukes flytende boreplattformer, kalt borerigger. Disse er utformet med henblikk på minst mulig bevegelse i sjøgang, vanligvis med store flytelegemer under vannet og rørformede ben som holder dekket høyere enn de største bølgetopper (semisubmersible platform). Disse plattformene er gjerne utstyrt med fremdriftsmaskineri, og holdes på plass under boring med flere ankere eller med spesielle propeller (se dynamisk posisjonering).

Boreplattformer kan også være montert på store betongtårn, som står permanent på havbunnen, og som også fungerer som oljetanker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg