Kårstø
Av .

Kårstø prosessanlegg er et anlegg for ilandføring og behandling av naturgass og kondensat fra Statfjord, Gullfaks, Sleipner, Åsgard og en del andre petroleumsfelt i Nordsjøen og Norskehavet via rørledningene Statpipe, Åsgard transport og Sleipner Øst kondensatrørledning. Anlegget ligger i Tysvær kommune i Rogaland, lengst sør på halvøya mellom Førlandsfjorden og Hervikfjorden/Skjoldafjorden.

Våtgass utskilles og fraksjoneres til kommersielle NGL-produkter og utskipes. Tørrgass (metan og etan) transporteres videre Statpipe-systemet til Emden gassterminal i Tyskland.

Anleggene har vært i drift siden 1985. Anlegg for stabilisering og lagring av kondensat fra Sleipner-området ble satt i drift i 1993. Anleggene ble i år 2000 utvidet for å ta imot gass fra Åsgard og i 2005 Kristin via Åsgard Transport.

Det ble også bygd et gasskraftverk på Kårstø (Kårstø kraftverk). Dette var i drift fra 2007 til 2014. Kraftverket ble demontert i 2017.

Kart

Kårstø
Kårstø
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg