Faktaboks

Odd Kristian Reme

Kian Reme

Født
8. mars 1953
Odd Kristian Reme
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Odd Kristian Reme er en norsk politiker for Arbeiderpartiet og prest i Den norske kirke. Han er kjent for sitt arbeid med å støtte pårørende og organisere pårørende-grupper, spesielt i forbindelse med Alexander Kielland-ulykken.

Stillinger og verv

Han var første leder for Kirkens Bymisjon i Stavanger og arbeidet der i åtte år, og var leder Kirkelig dialogsenter Stavanger fra 2012 til 2020. Han var kommunalråd for Arbeiderpartiet i Stavanger i tre perioder fra 1999 til 2011. I 1999, 2003 og 2007 var han Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Stavanger. Han var medlem av Arbeiderpartiets sentralstyre i perioden 2000–2011.

Solidaritetsarbeid og støttegrupper for pårørende

Reme har siden 1970-årene vært sterkt engasjert i solidaritetsarbeid for Palestina og tok initiativet til å etablere vennskapsbyavtale mellom Stavanger og Nablus i Palestina.

Reme er kjent for sitt arbeid med å støtte pårørende og organisere pårørende-grupper. Reme mistet sin bror Rolf i «Alexander L. Kielland»-ulykken i 1980. Han ble talsmann og senere leder for Kiellandfondet, etablert i 1981 og lagt ned i 1996. Kiellandfondet var en støttegruppe for etterlatte og overlevende og samtidig en markant pressgruppe for å få plattformen snudd og for å få granskingen av ulykken gjenopptatt.

Kiellandfondet var blitt en modell for andre pårørende-grupper, og Reme tok sammen med andre initiativ til å opprette Nasjonalt Støttegruppenettverk i 2005.

Høsten 2016 ble det igjen reist offentlig debatt med krav om ny gransking av «Alexander L. Kielland»-ulykken. Reme tok sammen med andre pårørende, overlevende og representanter fra fagbevegelsen initiativ til å opprette Kielland-nettverket som er en pressgruppe for å få en ny uavhengig gransking av «Alexander L. Kielland»-ulykken. Reme ble valgt til leder i Kielland-nettverket i 2017. Sommeren 2019 vedtok Stortinget at Riksrevisjonen skal gjennomgå myndighetenes behandling av ulykken. I 2021 kom Riksrevisjonen fram til at det ikke var grunnlag for å gjenoppta granskingen av ulykken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg