Odd Kristian Reme

Faktaboks

Odd Kristian Reme
Kian Reme
Født
8. mars 1953
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Odd Kristian Reme er prest i Den norske kirke og har vært leder Kirkelig dialogsenter Stavanger fra 2012. I tillegg til å arbeide som prest er Reme politisk aktiv og engasjert i den offentlige debatten. I de fleste sammenhenger kalles han Kian Reme.

Stillinger og verv

Han var første leder for Kirkens Bymisjon i Stavanger og arbeidet der i åtte år, var senere kommunalråd for Arbeiderpartiet i Stavanger i tre perioder fra 1999 til 2011. I 1999, 2003 og 2007 var han Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Stavanger. Han var medlem av Arbeiderpartiets sentralstyre i perioden 2000–2011. Reme har siden 1970-årene vært sterkt engasjert i solidaritetsarbeid for Palestina og tok initiativet til å etablere vennskapsbyavtale mellom Stavanger og Nablus i Palestina.

Støttegrupper for pårørende

Reme er kjent for sitt arbeid med å støtte pårørende og organisere pårørende-grupper. Reme mistet sin bror Rolf i «Alexander L. Kielland»-ulykken i 1980. Han ble talsmann og senere leder for Kiellandfondet, etablert i 1981 og lagt ned i 1996. Kiellandfondet var en støttegruppe for etterlatte og overlevende og samtidig en markant pressgruppe for å få plattformen snudd og for å få granskingen av ulykken gjenopptatt.

Kiellandfondet var blitt en modell for andre pårørende-grupper og Reme tok sammen med andre initiativ til å opprette Nasjonalt Støttegruppenettverk i 2005. Høsten 2016 ble det igjen reist offentlig debatt med krav om ny gransking av «Alexander L. Kielland»-ulykken. Reme tok sammen med andre pårørende, overlevende og representanter fra fagbevegelsen initiativ til å opprette Kielland-nettverket som er en pressgruppe for å få en ny uavhengig gransking av «Alexander L. Kielland»-ulykken. Reme ble valgt til leder i Kielland-nettverket i 2017. Sommeren 2019 vedtok Stortinget at Riksrevisjonen skal gjennomgå myndighetenes behandling av ulykken, som skal levere sin rapport i slutten av 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg