garvestoffer

Garvestoffer er organiske forbindelser som finnes i planter, gjerne i bark eller frø. I Norge har det viktigste garvestoffet vært tannin utvunnet av eikebark.

Typisk for garvestoffer er at de binder seg til proteiner og danner forbindelser som er tungt løselige i vann. For eksempel brukes garvestoffer til garving av lær fordi de danner bindinger mellom proteinene i skinnet og dermed gjør det mer motstandsdyktig. Bitter smak på kaffe eller te skyldes for en stor del garvestoffer. Melk eller fløte fjerner den bitre smaken fordi proteinene i melken fjerner garvestoffene. Garvestoffer irriterer slimhinnene i tarmen, og dette er en del av grunnen til at kaffe virker avførende på mange.

Mange garvestoffer inneholder gallussyre som en del av strukturen.

Garvestoffer inndeles i flere typer:

Hydrolyserbare garvestoffer

Hydrolyserbare garvestoffer, hvor benzenkjernene forbindes med hverandre eller med glukose til kompleksforbindelser. Slike garvestoffer finnes blant annet i bark og ved av eik og edelkastanje og i stilker av ekte garvesumak.

Kondenserte garvestoffer

Kondenserte garvestoffer kondenseres til høymolekylære forbindelser ved oksidasjon. Disse finnes i bark av gran, mimosa, hemlokk, quebracho, kateku, gamir og andre. Disse garvestoffene utvinnes ved ekstraksjon og konsentreres til garveekstrakter.

Mineralske garvestoffer

Mineralske garvestoffer er forskjellige mineralsalter, som kalialun, ammoniumalun, bromalun og kalsiumnitrat, men viktigst er kromsaltene. Basisk kromsulfat kan for eksempel fremstilles ved å tilsette soda i en kromalun-løsning.

Animalske garvestoffer

Animalske garvestoffer kan for eksempel være de høyere umettede fettsyrene som finnes i tran.

Syntetiske garvestoffer

Syntetiske garvestoffer brukes mest i forbindelse med andre garvestoffer og lages på forskjellig vis, for eksempel av kreosol, svovelsyre og formaldehyd.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg