Parykkbusk
Parykkbusk (Cotinus coggygria), viltvoksende på øya Thassos i Hellas
Parykkbusk
Parykkbusk (Cotinus coggygria)
utbredelse av parykkbusk
Naturlig utbredelse av parykkbusk (Cotinus coggygria). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av parykkbusk

Parykkbusk er en busk eller et lite tre i sumakfamilien og brukes som fargeplante og som prydplante i hager. Det norske navnet kommer av at deler av blomsterstanden er dekket av silkeaktige, røde hår.

Faktaboks

Uttale
parˈykkbusk
Også kjent som

ung fustikk, parykkbusk, fisett-tre

Vitenskapelig navn
Cotinus coggygria
Beskrevet av
Giovanni Antonio Scopoli
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Parykkbusk blir omking fem meter høy og bred i naturen, men i Norge normalt bare opptil to meter. Bladene er runde til ovale, fjærnervede og har lang bladstilk. Bladfargen varierer fra grønn til purpur og blir om høsten gul, oransje eller rød, avhengig av sort. Parykkbusk har små, tokjønnede, femtallige blomster. De sitter i store, rikt grenete, purpurfargede blomsterstander som av og til kan dekke hele busken. Frukten er en 2-3 mm stor steinfrukt.

Utbredelse

Parykkbusk er utbredt fra Sør- og Sentral-Europa til det sørlige og sentrale Kina. Arten vokser ikke vilt i Norge.

Bruk

Den gule kjerneveden, også kalt fisett-tre eller ungarsk gulved, brukes til å farge ull og lær. Trevirket benyttes dessuten til finér. Parykkbusk anvendes som prydplante på grunn av de kraftige bladfargene og blomsterstandene som danner «skyer» over bladverket.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

parykkbusk
Cotinus coggygria
Tidligere vitenskapelig navn
Rhus cotinus L.
Artsdatabanken-ID
128718
Encyclopedia of Life-ID
582267
GBIF-ID
3190522

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg