Tannin, garvesyre, organiske forbindelser av varierende sammensetning, kan beskrives som glukose (druesukker) hvis hydroksylgrupper er bundet dels til gallussyre og dels til digallussyre (bygd opp av to molekyler gallussyre). Tannin er løselig i vann og har en snerpende smak. Danner uløselige forbindelser med proteiner og blir derfor brukt ved garving av skinn og lær. Tannin gir blåsvart felling med treverdig jernsalt og blir brukt i produksjon av blekk. Har for øvrig en rekke tekniske anvendelser.

Tannin er et av de mest utbredte garvestoffer. Det finnes bl.a. i te, gallepler og i barken fra mange trearter, f.eks. eik, sumak og quebracho. Viktig bestanddel i vin; gir den tørre, snerpende karakteren som spesielt preger yngre, røde viner. Brytes ned over tid, og blir da bløtere. Finnes mest i blå druer som Cabernet Sauvignon, Nebbiolo og Syrah, minst i Gamay. Høyt innhold hevdes å kunne forårsake hodepine. Se ogå garvesyre.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.