Tannin er en organisk forbindelse som danner uløselige forbindelser med proteiner og derfor blir brukt ved garving av skinn og lær. Det er løselig i vann og har en snerpende smak.

Faktaboks

Uttale
tannˈin

Det er en viktig bestanddel i vin, og det er dette stoffet som gir den tørre, snerpende karakteren som spesielt preger yngre, røde viner. Over tid brytes tanninet ned, og da blir det bløtere. Tannin finnes mest i blå druer som cabernet sauvignon, nebbiolo og syrah, minst i gamay. Høyt innhold hevdes å kunne forårsake hodepine.

Tannin er et av de mest utbredte garvestoffene. Det finnes blant annet i te, gallepler og i barken fra mange trearter, blant annet eik, sumak og quebracho. Tannin gir blåsvart felling med treverdig jernsalt og blir brukt i produksjon av blekk, og det har for øvrig en rekke tekniske anvendelser.

Kjemisk sett kan tannin beskrives som glukose (druesukker) der hydroksylgruppene er bundet dels til gallussyre og dels til digallussyre (bygd opp av to molekyler gallussyre).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg