finnet blad

Bladene hos rogn består av småblader som ser ut som selvstendige blader, og kalles derfor sammensatte blad. Finnete blad utgår fra et fjærnervet blad, til forskjell fra håndnervete blad, som er festet i samme punkt.
Helt ung rogn på Søndre Sandøy, Hvaler.
Rogn, ung plante
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Flere arter i rosefamilien har finnete blader. Skogskjegg har dobbelt til tredobbelt finnete blader.

Artene i tranehalsslekta kan ha fjærdelte eller finnete blader. Tranehals har finnete blader.

Skogburkne har to til tre ganger finnete blader. Småbladene er altså selv finnete, og småbladene til småbladene kan også være finnete.

Artikkelstart

Finnede blader er en type sammensatte blader der småbladene ligger i to rekker bortetter bladet. De er fjærnervede, og stammer fra blader som har fått dypere innskjæringer mellom deler av bladet, slik at delene har blitt seende ut som selvstendige blader.

Det kan også sitte et småblad i enden på bladet. Slike finnede blader kalles ulikefinnede, mens de som mangler endesmåblad eller har en brodd eller slyngtråd i enden kalles likefinnede. Småbladene til finnede blader kan selv være finnede en eller flere ganger. Da kalles bladene dobbeltfinnede og flerdobbelt finnede.

Eksempler

Finnede blader er blant annet vanlige hos bregner, i erteblomstfamilien, i rosefamilien og i skjermplantefamilien.

Lignende blader

Finnede blader kan forveksles med fjærdelte blader, som ikke har like dype innskjæringer mellom bladdelene. Engryllik (Achillea millefolium), reinfann og fagerknoppurt er noen eksempler på arter med fjærdelte blader som kan minne om finnede blader om man ikke tar dem i nærmere øyesyn.

Finnede blader skilles fra koblede blader ved at småbladene til de sistnevnte er festet i samme punkt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg