Skjørbuksurt (Cochlearia) er en planteslekt i korsblomstfamilien som har vært benyttet som et middel mot skjørbuk, derav navnet. Slekta inneholder ett- til flerårige kyst- og fjellplanter. Bladene er langstilket, tykke og saftige (sukkulente). Blomsten er hvit (til lys rosa) og de fire kronbladene danner et kors. Frukten (skulpen) er eggformet til kulerund.

Skjørbuksurtslekta inneholder en gruppe nærstående arter som kan være vanskelig å skille fra hverandre. Artene varierer i morfologi, økologi og ploidi (antall sett av kromosomer i cellene). Plantenes egenskaper avhenger av hva slags miljø de vokser i. Slekta er utbredt over hele verden med rundt 15 arter i Europa. Hovedsakelig er det en art som vokser på fastlandet i Norge; skjørbuksurt (C. officinalis).

Skjørbuksurt, C. officinalis, blir 3–40 cm høy og er toårig til flerårig. Den vokser på havstrand, langs hele kysten, fra Hvaler til Sør-Varanger. I Nord-Norge går den også opp i fjellet. Skjørbuksurt er tetraploid (2n=24). Det finnes tre underarter i Norge; vanlig skjørbuksurt (C. officinalis ssp. officinalis), fjordskjørbuksurt (C. officinalis ssp. norvegica) og kildeskjørbuksurt Cofficinalis ssp. integrifolia). De tre underartene har litt forskjellig morfologi, økologi og utbredelse.

Polarskjørbuksurt, C. groenlandica, blir 1-30 cm høy, er toårig til flerårig. Vokser på tundra, polygonmark og fuglefjell. Arktisk art som er utbredt sirkumpolart og svært vanlig. Vokser på Jan Mayen, Bjørnøya og Svalbard, men ikke på fastlandet i Norge. Polarskjørbuksurt er diploid (2n=14).

Dansk skjørbuksurt, C. danica, blir 3–20 cm høy, er ettårig og forholdsvis spinkel. Den vokser på havstrand. Den er sjelden i Norge, og bare funnet lengst sør; ytterst på kysten fra Østfold til Rogaland. Dansk skjørbuksurt er en forholdsvis sørlig art utbredt i Vest-Europa. Dansk skjørbuksurt er heksaploid (2n=42).

Engelsk skjørbuksurt, C. anglica, blir 10–40 cm høy, er toårig til flerårig og robust. Vokser på sandstrand. Den er funnet på Sørlandet først i nyere tid, i Farsund. Engelsk skjørbuksurt er en sørlig art utbredt i Nordvest-Europa. Engelsk skjørbuksurt er oktoploid (2n=48).

Hybrider mellom Cochlearia-arter forekommer. Det finnes mange funn av hybriden skjørbuksurt x dansk skjørbuksurt (C. officinalis x danica), og hybriden skjørbuksurt x engelsk skjørbuksurt (C. officinalis x anglica) er ansett som vanlig. Sistnevnte kalles C. x hollandicaUnderartene av C. officinalis lar seg også krysse.

Skjørbuksurt inneholder askorbinsyre (C-vitamin). Den har vært brukt mot skjørbuk langt tilbake i tid, noe som gjenspeiles av det latinske navnet. Officinalis kommer av officina som betyr apotek, og er et hyppig brukt artsepitet for medisinplanter. I folkemedisinen ble planten også brukt som urindrivende middel, mot munnbetennelse og løse tenner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.