Vårskrinneblom
Typisk blomst og blomsterstand i korsblomstfamilien.
Av .
Lisens: Gnu FDL
Nyttevekster i korsblomstfamilien
Nyttevekster i korsblomstfamilien. Øverst fra venstre: neper, pepperrot, blomkål. I midten fra venstre: brokkoli, hodekål, reddik. Nederst fra venstre: rosenkål, kålrot, raps, sennep.
Nyttevekster i korsblomstfamilien
Lisens: CC BY SA 3.0

Korsblomstfamilien (Brassicaceae) er en tofrøbladet plantefamilie med over 4060 arter fordelt på 370 slekter. Familien inneholder ett-, to- eller flerårige urter med spredte blad uten tydelige akselblad.Den systematiske inndelingen av familien er meget vanskelig, men i praksis kan man dele etter fruktens form i kortskulper, langskulper og leddskulper.

Faktaboks

Også kjent som
Cruciferae
Vitenskapelig navn
Brassicaceae

Beskrivelse

Blomsterstanden er en klase som er halvskjermformet før blomstringen, men som siden blir sterkt forlenget. Blomstene er regelmessige og undersittende, de har fire begerblad og fire kronblad som er stilt i kors. Fire lange og to korte pollenbærere, to fruktblad, en griffel og et todelt arr. Frukten er oftest en skulpe, det vil si en torommet kapsel med to yttervegger (klaffer) som løsner nedenfra og faller av, og en skillevegg som blir sittende igjen. De fleste inneholder flyktige, skarpt smakende stoffer.

Utbredelse

Familien finnes i alle verdenshjørner unntatt Antarktis og enkelte tropiske områder. Den har antakelig opprinnelse i Sentral-Asia der det finnes rundt 900 arter, hvorav ca 500 er endemiske.

Bruk

Til korsblomstfamilien hører en rekke grønnsak- og fôrvekster som kål, kålrot, blomkål, brokkoli, nepe, reddik og pepperrot. Noen av våre leieste ugress kommer fra korsblomstfamilien: åkerreddik, åkersennep, åkergull, russekål, vinterkarse og gjetertaske. Av prydplanter nevnes: levkøy, gyllenlakk, dagfiol, judaspenger, puteblom og sløyfeblomst (se iberis). Til denne familien hører også oljeplanten raps og fargeplanten vaid.

Systematikk

Taksonomisk nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Planteriket Plantae
Divisjon Dekkfrøete blomsterplanter Magnoliophyta
Klasse Tofrøbladete blomsterplanter Eudicotidae
Orden Korsblomstordenen Brassicales
Familie Korsblomstfamilien Brassicaceae

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Brassicaceae
Artsdatabanken-ID
101069
GBIF-ID
3112

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg