Korsblomstfamilien (Brassicaceae) er en tofrøbladet plantefamilie med over 3200 arter. Familien inneholder ett-, to- eller flerårige urter med spredte blad uten tydelige akselblad.

Blomsterstanden er en klase som er halvskjermformet før blomstringen, men som siden blir sterkt forlenget. Blomstene er regelmessige og undersittende, de har fire begerblad og fire kronblad som er stilt i kors. Fire lange og to korte pollenbærere, to fruktblad, en griffel og et todelt arr. Frukten er oftest en skulpe, det vil si en torommet kapsel med to yttervegger (klaffer) som løsner nedenfra og faller av, og en skillevegg som blir sittende igjen. De fleste inneholder flyktige, skarpt smakende stoffer.

Den systematiske inndelingen av familien er meget vanskelig, men i praksis kan man dele etter fruktens form i kortskulper, langskulper, leddskulper og nøttfrukter.

Til korsblomstfamilien hører en rekke grønnsak- og fôrvekster som kål, kålrot, blomkål, brokkolinepe, reddik og pepperrot. Noen av våre leieste ugress kommer fra korsblomstfamilien: åkerreddik, åkersennep, åkergull, russekålvinterkarse og gjetertaske. Av prydplanter nevnes: levkøy, gyllenlakk, dagfiol, judaspengerputeblom og sløyfeblomst (se iberis). Til denne familien hører også oljeplanten raps og fargeplanten vaid.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.