Ploidinivå i ulike arter av Lene Martinsen. CC BY SA 3.0

Ploidi er antall sett kromosomer hver celle i en organismen har. Man bruker også betegnelsen ploidinivå. Ett enkelt sett kromosomer kalles monoploid (mono-=en), to sett kalles diploid (di-=to), mens flere enn to sett har fellesbetegnelsen polyploid.

Figur 1 illustrerer ulike ploidinivå i arter av planteslekten Krysantemum. Den øverste sirkelen viser ett enkelt sett av kromosomer (monoploid). De ni kromosomene er illustrert med ulike farger og størrelser. Krysantemum har også arter som er oktoploide (8x9=72 kromosomer) og dekaploide (10x9=90 kromosomer), men de er ikke vist her. Kilde: "Essential Genetics - A Genomics Perspective" av Daniel L. Hartl (Harvard University).

Illustrasjon av antall kromosomsett i Krysantemum av Lene Martinsen. CC BY SA 3.0

Det er stor variasjon i antall kromosomsett ulike organismer har (se eksempler i tabellen). Et menneske har to sett med kromosomer (ett sett fra mor og ett fra far), og er derfor diploid (di- = to). De fleste dyr er diploide slik som menneske. Planter har ofte flere enn to sett med kromosomer og kalles polyploide (poly- = mange).

Krysantemum er et eksempel på en plante som har mange polyploide arter med ulike antall kromosomsett fra diploid (di-= to) til dekaploid (deca-=ti) (figur 1).

Når man beskriver ploidinivået til en art er det kroppscellene (somatiske celler) man snakker om, ikke kjønnscellene. Kjønnscellene har alltid halvparten så mange kromosomer som kroppscellene (fordi de skal smelte sammen ved befruktning). Se meiose og haploid.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.