ploidi

Ploidinivå i ulike arter
Lisens: CC BY SA 3.0

Ploidi er antall sett kromosomer hver celle i en organisme har. Man bruker også betegnelsen ploidinivå. Dersom en organisme har en kopi av hvert kromosom kalles den monoploid (mono-=en), har den ett kromosompar kalles den diploid (di-=to), dersom den har flere enn to sett av hvert kromosom brukes fellesbetegnelsen polyploid.

Variasjon i ploidinivå

Figur 1 illustrerer ulike ploidinivå i arter av planteslekten Krysantemum. Den øverste sirkelen viser ett enkelt sett av kromosomer (monoploid). De ni kromosomene er illustrert med ulike farger og størrelser. Krysantemum har også arter som er oktoploide (8x9=72 kromosomer) og dekaploide (10x9=90 kromosomer), men de er ikke vist her. Kilde: "Essential Genetics - A Genomics Perspective" av Daniel L. Hartl (Harvard University).
Illustrasjon av antall kromosomsett i Krysantemum
Lisens: CC BY SA 3.0

Det er stor variasjon i antall kromosomsett ulike organismer har (se eksempler i tabellen). Et menneske har to sett med kromosomer, ett sett fra mor og ett fra far, og er derfor diploid. De fleste dyr er diploide slik som menneske. Planter har ofte flere enn to sett med kromosomer og kalles polyploide (poly- = mange).

Krysantemum er et eksempel på en planteslekt som har mange polyploide arter med ulike antall kromosomsett fra diploid til dekaploid (deca-=ti) (figur 1).

Unntaket er kjønnscellene

Når man beskriver ploidinivået til en art er det kroppscellene, eller de somatiske cellene, man snakker om, ikke kjønnscellene. Kjønnscellene har alltid halvparten så mange kromosomer som kroppscellene. Dette er fordi de skal smelte sammen ved befruktning. Se meiose og haploid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg