Skinke er utskjæring fra svinets eller andre dyrs lår mellom kne og hofteben. I tillegg lages også skinker av renskåret kjøtt fra dyrets forpart (bog). Skinker veier gjerne mellom 4 og 10 kg. Ordet skinke er direkte lånt fra tysk schinke 'skank, lår'.
Svin er det mest spiste kjøttslaget i Norge, og nordmenn spiser i gjennomsnitt i underkant av 19 kg årlig. Skinke er utgangspunkt for mange prepareringer av svin og brukes gjerne som skinkestek, spekeskinke eller kokt skinke. Nå finnes også produkter som kyllingskinke, et produkt som minner om kokt skinke, men som er laget av kylling.
Bruken av svinekjøtt var tidligere veldig begrenset, da svineholdet i Norge var svært beskjedent. Først på slutten av 1800-tallet ble skinke mer alminnelig brukt i forskjellige retter. Spekeskinke har imidlertid funnes lenge i Norge, og antagelig var det vikingene som lærte om speking som konservering i andre land.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.