Svin, pattedyrfamilie i ordenen partåede klovdyr. De har en kraftig, men bevegelig kropp med et tilspisset hode med store ører og små øyne. Snuten ender i et tryne, og på trynets ytterste flate (en bruskskive) sitter neseborene. Halen er tynn, ofte spiralsnodd. Pelsen er glissen og stri, ofte børsteaktig. De fleste er gråaktige av farge. Bena er slanke og tynne, med fire tær på alle føtter, men bare de to mellomste berører bakken. Hjørnetennene er sterkt utviklet, særlig hos hannen, ofte er de utformet som store huggtenner. Svinene varierer i størrelse fra dvergsvin, Sus salvanicus,med en kroppslengde på 58–66 cm og vekt 6–9 kg, til skogsvin, Hylochoerus meinertzhageni,med kroppslengde 130–210 cm og vekt 130–275 kg.

Svin lever av animalsk og vegetabilsk føde som for en stor del graves opp med trynet. Noen arter eter stort sett bare gress og bruker sjelden eller aldri trynet til å rote frem næring med. De lever gjerne i myrete skogstrakter i tempererte og tropiske strøk. Utbredt i Europa, Asia, Øst-India og Afrika. De er innført til Nord- og Sør-Amerika, Australia, Tasmania, Ny-Guinea og New Zealand.

Familien omfatter fem slekter med til sammen 14 arter, bl.a. villsvin, hjortesvin, skogsvin, skjeggsvin, penselsvin og vortesvin.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.