parmaskinke
Oppskåret parmaskinke
Modning av parmaskinker
Parmaskinker som henger til modning
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Parmaskinke er en lettsaltet, urøkt og lufttørket spekeskinke fra provinsen Parma i regionen Emilia-Romagna, nord i Italia.

Faktaboks

Også kjent som

Prosciutto di Parma

Parmaskinke regnes blant de aller beste spekeskinker i verden, og den har fått beskyttet geografisk betegnelse. Dette er en EU-merkeordning som beskytter jordbruksprodukter mot plagiater fra andre land. I dette tilfellet betyr det at det bare er spekeskinker fra Parmaprovinsen som kan kalles Prosciutto di Parma. Det er detaljerte regler for hvilke griser som kan brukes, hvor store de skal være ved slakting (cirka 160 kilo), og hvordan produksjonen av spekeskinken skal foregå.

Som råvare er parmaskinke svært anvendelig. Den skjæres i løvtynne skiver, og serveres ofte alene som fingermat. Som forrett, antipasti, kan den serveres i salater, med en skive melon, eller surret rundt asparges. Like vanlig er at parmaskinke brukes som ingrediens i varmretter, for eksempel som topping på pizza, eller i tradisjonsretten Saltimbocca alla Romana, der den stekes med kalvefilet og salvie.

I Emilia-Romagna har de drevet med svineoppdrett siden etruskernes tid, og i 160 f.Kr. beskriver Cato den eldre spekeskinkeproduksjon i verket De Agri Cultura.

Produksjon

Svinelåret vaskes rent for blod, gnis inn med salt og ligger kjølig i cirka tre uker. Deretter vaskes skinken ren for salt, og henges på et godt ventilert sted i cirka 80 dager. På dette stadiet begynner yttersiden på skinken å bli hard, og for å motvirke dette, smøres den inn med en blanding av svinefett, salt og pepper, før den modnes videre. Dette gjør at skinken bevarer fuktigheten.

Den avsluttende modningen finner sted i mørke kjellere, og den totale modningstiden for en parmaskinke skal være minst 12 måneder. Ofte modnes den 18 måneder, noen ganger opp mot tre år. Før parmaskinken kan sendes ut på markedet, gjennomgår den en kvalitetskontroll fra Consorzio del Prosciutto di Parma, som er bransjeforeningen for parmaskinkeprodusenter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg