rømme

Rømmegrøt er en norsk tradisjonsrett som kokes på rømme.
Av /MatPrat.

Rømme er syrnet fløte. Rømme produseres med varierende fettinnhold og brukes både til matlaging og som utgangspunkt for varme og kalde sauser.

I det gamle melkestellet var rømme det beste som kunne bys en gjest. Rømme danner dessuten råmaterialet for den tradisjonsrike festretten rømmegrøt.

Nå lages mesteparten av rømmen på meieriene, hvor fløten blir syrnet med melkesyrebakterier. Seterrømme er syrnet fløte med 35 prosent fett og har et energiinnhold på 1377 kilojoule per 100 g. Den egner seg til rømmegrøt og ligner mye på den rømmen som ble laget på setrene. Lettrømme inneholder 20 prosent fett og gir 852 kJ per 100 g. Den er pasteurisert og homogenisert og egner seg ikke til rømmegrøt på grunn av homogeniseringen.

Rømmekolle (rømmebunke) er melk som blir satt til oppfløting og syrning; det øverste laget blir da rømme.

Rømme brukes som tilbehør til både søt og salt mat. Her er en bakt potet toppet med rømme og gressløk.
baked potato with sour cream
Av /iStockphoto.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg