bat mitzva

Moderne bat mitzva, ved Vestmurens del for ikke-ortodokse.

Bat Mitzva
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Bat mitzva er betegnelsen på en jødisk jente som har fylt 12 år, pluss en dag, og som dermed er blitt myndig i religiøs sammenheng. Det betyr at hun fra nå av er ansvarlig for å overholde de religiøse forpliktelsene som er pålagt kvinner. Bat mitzva brukes også som navn på seremonien og festen som holdes i forbindelse med denne anledningen.

Faktaboks

Etymologi
hebraisk, ‘forpliktelsens datter’
Også kjent som
bat mitsva

I tradisjonell og ortodoks jødedom deltar ikke kvinner aktivt i gjennomføringen av gudstjenesten, og denne dagen har tradisjonelt ikke hatt samme betydning som guttenes bar mitzva. Jenters myndighetsdag ble derfor tidligere ikke feiret med noe spesielt ritual eller stor fest. Slik er det fremdeles i enkelte menigheter.

Praksis i dag

Fra slutten av 1800-tallet ble det vanlig i Vesten å holde en markering i synagogens menighetshus eller i hjemmet, vanligvis første sabbat etter fødselsdagen. I dag lar noen ortodokse menigheter jenta fremføre eller utlegge ukens tekst i forbindelse med selve gudstjenesten. Andre steder, slik som i Norge, skjer dette i forbindelse med sammenkomsten i menighetshuset etter gudstjenesten.

I Norge og flere andre steder holdes en seremoni for menighetens jenter i 15-årsalderen. Før denne får de en grundig undervisning i jødisk tradisjon og i de plikter som er pålagt ortodokse kvinner. Denne seremonien kalles bat hajil.

I de nyere retninger innen jødedom (konservativ, reform og rekonstruksjonistisk) kan også kvinner delta i gudstjenestens ritualer, og feirer derfor også sin myndighetsdag i synagogen på lik linje med guttene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg