Bat mitzva betyr forpliktelsens datter, og er betegnelse på en jødisk jente som etter å ha fylt 12 år, pluss en dag, blir myndig i religiøs sammenheng. Det betyr at hun fra nå av er ansvarlig for å overholde de religiøse forpliktelsene som er pålagt kvinner. 

I tradisjonell og ortodoks jødedom deltar ikke kvinner aktivt i gjennomføringen av gudstjenesten, og denne dagen har tradisjonelt ikke hatt samme betydning som guttenes bar mitzva.  

I tradisjonell rabbinsk jødedom ble jenters myndighetsdag ikke feiret med noe spesielt rituale eller stor fest. Slik er det fremdeles i enkelte menigheter.

Men fra slutten av 1800-tallet ble det vanlig i Vesten å holde en markering i synagogens menighetshus eller i hjemmet, vanligvis første sabbat etter fødselsdagen. I dag lar noen ortodokse menigheter jenta fremføre eller utlegge ukens tekst i forbindelse med selve gudstjenesten. Andre steder, slik som i Norge, skjer dette i forbindelse med sammenkomsten i menighetshuset etter gudstjenesten. 

I Norge og flere andre steder holdes en seremoni for menighetens jenter i 15-årsalderen. Før denne får de en grundig undervisning i jødisk tradisjon og i de plikter som er pålagt ortodokse kvinner. Denne seremonien kalles bat hajil.

I de nyere retninger innen jødedom (konservativ, reform og rekonstruksjonistisk) kan også kvinner delta i gudstjenestens ritualer, og feirer derfor også sin myndighetsdag i synagogen på lik linje med guttene. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.