Bat mitzva betyr forpliktelsens datter, og er betegnelse på en jødisk jente som etter å ha fylt 12 år, pluss en dag, blir myndig i religiøs sammenheng. Det betyr at hun fra nå av er ansvarlig for å overholde de religiøse forpliktelsene som er pålagt kvinner. 

I tradisjonell og ortodoks jødedom deltar ikke kvinner aktivt i gjennomføringen av gudstjenesten, og denne dagen har tradisjonelt ikke hatt samme betydning som guttenes bar mitzva.  

I tradisjonell rabbinsk jødedom ble jenters myndighetsdag ikke feiret med noe spesielt rituale eller stor fest. Slik er det fremdeles i enkelte menigheter.

Men fra slutten av 1800-tallet ble det vanlig i Vesten å holde en markering i synagogens menighetshus eller i hjemmet, vanligvis første sabbat etter fødselsdagen. I dag lar noen ortodokse menigheter jenta fremføre eller utlegge ukens tekst i forbindelse med selve gudstjenesten. Andre steder, slik som i Norge, skjer dette i forbindelse med sammenkomsten i menighetshuset etter gudstjenesten. 

I Norge og flere andre steder holdes en seremoni for menighetens jenter i 15-årsalderen. Før denne får de en grundig undervisning i jødisk tradisjon og i de plikter som er pålagt ortodokse kvinner. Denne seremonien kalles bat hajil.

I de nyere retninger innen jødedom (konservativ, reform og rekonstruksjonistisk) kan også kvinner delta i gudstjenestens ritualer, og feirer derfor også sin myndighetsdag i synagogen på lik linje med guttene. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.