bar mitzva

Gutt leser fra Tora-rullene.
Bar Mizva
Av /Flickr.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Bar mitzva er betegnelsen på en jødisk gutt som etter å ha fylt 13 år, pluss en dag, blir et fullverdig medlem av det jødiske fellesskapet. Med dette har han fått alle religiøse rettigheter, som å telles med i en bønnegruppe (minyan) og å lese fra Tora-rullene under gudstjenesten, og han er nå også underlagt alle de religiøse forpliktelsene i henhold til den jødiske religiøse loven, halakha.

Faktaboks

Etymologi
hebraisk, ‘forpliktelsens sønn’
Også kjent som
bar mitsva, bar mitzvah

Bar mitzva brukes også som navn på seremonien som finner sted i synagogen for å markere denne dagen. Dette er en fest som ikke støtter seg på bibeltekstene, men som kan spores tilbake til 1400-tallet. Å feire sin bar mitzva er likevel blant de tradisjonene som fremdeles overholdes av de aller fleste jøder.

Jenter blir myndige i religiøs sammenheng, bat mitzva, når de blir 12 år. Jenter blir da også myndige i religiøs forstand, men hadde tidligere ingen aktiv rolle i gjennomføringen av gudstjenestene i synagogen. Først i vår tid har flere jødiske retninger og menigheter begynt å markere denne dagen.

Praksis

Bar Mitzva ved Vestmuren i Jerusalem.

Bar Mitva
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Bar mitzva-seremonien holdes oftest på den første sabbaten etter selve fødselsdagen, men kan også finne sted på andre ukedager. Den finner vanligvis sted i synagogen, men det er også blitt populært å feire sin bar mitzva ved Vestmuren i Jerusalem. Mange familier som bor i andre deler av verden reiser derfor til Israel for å feire en bar mitzva.

På sin bar mitzva blir gutten for første gang kalt opp for å lese høyt for forsamlingen i synagogen (eller for dem som ledsager ham til muren). Blant ortodokse jøder er dette også dagen da gutten for første gang bruker bønneremmer, tefillin.

I tiden før sin bar mitzva går gutten til undervisning hos sin rabbiner. Her lærer de både om jødiske tradisjoner, og å resitere ukens Tora-avsnitt og den tilhørende teksten fra det som i Tanakh kalles Profetene. Dette krever intens trening, og en vellykket lesing foran familien og menigheten på den store dagen er svært viktig for de fleste.

I mange menigheter er det vanlig å kaste sukkertøy på gutten etter en gjennomført lesing. Dagen markeres deretter gjerne med en stor fest for slekt og venner, der gutten også får gaver.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg