Bar mitzva betyr forpliktelsens sønn, og er betegnelse på en jødisk gutt som etter å ha fylt 13 år, pluss en dag, blir et fullverdig medlem av det jødiske fellesskapet. Med dette har han fått alle religiøse rettigheter, som å telles med i en bønnegruppe (minyan) og å lese fra Tora-rullene under gudstjenesten, og er underlagt alle de religiøse forpliktelsene i henhold til halakha.

Bar mitzva brukes også som navn på seremonien som finner sted i synagogen for å markere denne dagen. Dette er en fest som ikke støtter seg på bibeltekstene, men går tilbake til 1400-tallet. Å feire sin bar mitzva er likevel blant de tradisjonene som overholdes av de aller fleste jøder. 

Jenter blir myndige i religiøs sammenheng, bat mitzva, når de blir 12 år. Jenter blir da også myndige i religiøs forstand, men hadde tidligere ingen aktiv rolle i gjennomføringen av gudstjenestene i synagogen. Først i vår tid har enkelte jødiske retninger og menigheter begynt å markere denne dagen.

Bar Mitzva ved Vestmuren i Jerusalem.

Bar Mitva av Peter van der Sluijs. CC BY SA 3.0

Seremonien holdes oftest på den første sabbaten etter selve fødselsdagen, men kan også finne sted på andre ukedager. Den finner vanligvis sted i synagogen, men det er også blitt populært å feire sin bar mitzva ved Vestmuren i Jerusalem.

På sin bar mitzva blir gutten for første gang kalt opp for å lese høyt for forsamlingen i synagogen (eller for dem som ledsager ham til muren). Blant ortodokse jøder er dette også dagen da gutten for første gang bruker bønneremmertefillin

I tiden før sin bar mitzva går jødiske gutter til undervisning hos sin rabbiner. Her lærer de både om jødiske tradisjoner, og å resitere ukens Tora-avsnitt og den tilhørende teksten fra det som i Tanakh kalles Profetene. Dette krever intens trening, og en vellykket lesing foran familien og menigheten på den store dagen er svært viktig for de fleste. 

I mange menigheter er det vanlig å kaste sukkertøy på gutten etter en vellykket lesing. Dagen markeres gjerne med en stor fest for slekt og venner. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.