Matza, hebraisk betegnelse på usyret (ikke gjæret) brød. Å spise matza er en viktig del av ritualene knyttet til seder-måltidet, som innleder den jødiske pesach-festen. Feiring av pesach er en religiøs forpliktelse, basert på instruksjonene gitt i 2. og 3. Mosebok. Begrunnelsen som gis, er at slekt etter slekt skal minnes de mirakuløse hendelsene knyttet til israelittenes (jødenes) flukt fra Egypt

Ifølge 2. Mosebok 12, 34 og 39, førte det raske oppbruddet til at brøddeigen ikke hadde rukket å syrne. Også fremtidige generasjoner pålegges derfor å spise kun usyret brød, samt unngå alle gjærede produkter, i syv dager. Det er også forbudt å oppbevare slike produkter i hjemmet i disse dagene (2. Mosebok 12, 18–20 og 13, 6–7).

Rabbinsk tradisjon har videreutviklet Bibelens forskrifter. Pesach varer nå i 7 dager i Israel og blant reformjøder, og 8 dager ellers i diasporaen. Påbudet om faktisk å spise matza gjelder kun for festens første dag (2 dager i diasporaen), mens forbudet mot å spise noe som er gjæret eller hevet gjelder alle dagene. Det er likevel vanlig å spise matza (pl. matzot) hele uken.

Forbudet mot å oppbevare surdeig i huset er utvidet til å gjelde alt som kan gjære, som vin, eddik, saftdrikker, kjeks, pasta, godterier, kosmetikk etc. Hvert år produseres mange spesielt kontrollerte produkter, beregnet på samme års pesach. Disse stemples med rabbinsk godkjenning og årstall.

Matzot for bruk under pesach produseres av mel som er oppbevart slik at det ikke kan gjære under lagringen, og må bakes med kalt vann og i hurtig tempo. Ultraortodokse jøder produserer en helt spesiell variant, kalt matza shemura (beskyttet matza), som pruduseres i mindre mengder, og under spesielt sterk kontroll. Noen bruker slkt brød bare under selve seder-måltidet, andre hele uken. Reglene for hvordan matzot skal bakes, finnes i traktaten Pesahim i Mishna og Talmud.

Vanlige matzot produseres og spises hele året, bortsett fra i tiden før pesach.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.