matza

Vanlig fabrikklaget matza.
Av /Flickr.
Lisens: CC BY ND 2.0

Artikkelstart

Matza er en hebraisk betegnelse på usyret (ikke gjæret) brød. Å spise matza er en viktig del av ritualene knyttet til seder-måltidet som innleder den jødiske pesach-festen. Matza er også den eneste formen for brød det er tillatt å spise i resten av pesach-uken.

Faktaboks

Uttale
matz'a

Feiring av pesach er en religiøs forpliktelse, basert på instruksjonene gitt i andre og tredje Mosebok. Begrunnelsen som gis, er at slekt etter slekt skal minnes de mirakuløse hendelsene knyttet til israelittenes (jødenes) flukt fra Egypt. Ifølge andre Mosebok kapittel 12, vers 34 og 39, førte det raske oppbruddet til at brøddeigen ikke hadde rukket å syrne. Også fremtidige generasjoner pålegges derfor å spise kun usyret brød, samt unngå alle gjærede produkter, i syv dager. Det er også forbudt å oppbevare slike produkter i hjemmet i disse dagene (andre Mosebok 12, 18–20 og 13, 6–7).

Rabbinsk tradisjon har videreutviklet Bibelens forskrifter. Pesach varer nå i syv dager i Israel og blant reformjøder, og åtte dager ellers i diasporaen. Påbudet om faktisk å spise matza gjelder kun for festens første dag (to dager i diasporaen), mens forbudet mot å spise noe som er gjæret eller hevet gjelder alle dagene. Det er likevel vanlig å spise matza, i flertall matzot, hele uken. I ikke-ortodokse jødiske miljøer varierer det i hvilken grad denne forpliktelsen overholdes.

Forbudet mot å oppbevare surdeig i huset er utvidet til å gjelde alt som kan gjære, som vin, eddik, saftdrikker, kjeks, pasta, godterier, kosmetikk etc. Hvert år produseres mange spesielt kontrollerte produkter, beregnet på samme års pesach. Disse stemples med rabbinsk godkjenning og årstall.

Matza til bruk under pesach produseres av mel som er oppbevart tørt slik at det ikke kan gjære under lagringen. Det må bakes med kalt vann og i hurtig tempo. Brødet kan minne om kapteinskjeks i konsistens og selges oftest i firkantede eller avlange pakker.

Ultraortodokse jøder produserer en helt spesiell variant, kalt matza shemura (beskyttet matza), som produseres i mindre mengder, og under spesielt sterk kontroll. Noen bruker slikt brød bare under selve seder-måltidet, andre hele uken. Reglene for hvordan matzot til bruk under pesach skal bakes, finnes i traktaten Pesahim i Mishna og Talmud.

Vanlige matzot produseres og spises hele året, bortsett fra i tiden før pesach.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg