tyvhumle

Bildet viser en tyvhumlehann på tyrihjelm. Humla er lett å identifisere når den inntar denne posisjonen på tyrihjelm. Både hanner og arbeidere har smal gul krage og er rufsne i pelsen, men bare hannene har gul "nese". Dronningen har ikke gult i det hele tatt.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Tyvhumle er en art av insekter i slekten humler. Arten er vanlig over hele landet nord til Troms og sees på enger, blåbærheier, i hager og veikanter hele sommeren.

Faktaboks

Også kjent som
Bombus wurfleinii

Tyvhumlen er en ganske stor stor humle. Hos dronningen og arbeiderne av den skandinaviske rasen er kroppen ensfarget svart med rødoransje bakkroppsspiss, hannene har i tillegg en smal, gul krage og gult topphår på hodet.

Navnet «tyvhumle» henspiller på deres måte å ernære seg på: På langkronede blomster der nektargjemmene ligger utenfor snabelens rekkevidde, biter den med sine spesielt kraftige kjever et hull i bunnen av kronene og «stjeler» på denne måten nektar uten å bidra til blomstens bestøvning (pollinering).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Svein inge Moum

Riktig latinsk navn er Bombus wurfleinii .Jeg synst det blir feil å skrive:"skandinaviske rasen er ensfarget svart med rødoransje bakkroppsspiss" når bare dronningen ser sånn ut og arbeidere og hanner har en del gult. Her er et bilde av en hann fra sogn http://www.snl.no/.bilde/tyvhumle_hann

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg