tyvhumle

Bildet viser en tyvhumlehann på tyrihjelm. Humla er lett å identifisere når den inntar denne posisjonen på tyrihjelm. Både hanner og arbeidere har smal gul krage og er rufsne i pelsen, men bare hannene har gul "nese". Dronningen har ikke gult i det hele tatt.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Tyvhumle, årevingeart i familien humler og bier, Apidae. En stor humle der kroppen hos dronninger og arbeidere av den skandinaviske rasen er ensfarget svart med rødoransje bakkroppsspiss, hannen har i tillegg en smal, gul krage og gul topphår på hodet.

Faktaboks

også kjent som:
Bombus wurfleinii

Arten er vanlig over hele landet nord til Troms og sees på enger, blåbærheier, i hager og veikanter hele sommeren. Navnet «tyvhumle» henspiller på deres ernæringsmåte: På langkronede blomster der nektargjemmene ligger utenfor snabelens rekkevidde, biter den med sine spesielt kraftige kjever et hull i bunnen av kronene og «stjeler» på denne måten nektar uten å bidra til blomstens bestøvning (pollinering).

Kommentarer (1)

skrev Svein inge Moum

Riktig latinsk navn er Bombus wurfleinii .Jeg synst det blir feil å skrive:"skandinaviske rasen er ensfarget svart med rødoransje bakkroppsspiss" når bare dronningen ser sånn ut og arbeidere og hanner har en del gult. Her er et bilde av en hann fra sogn http://www.snl.no/.bilde/tyvhumle_hann

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg